ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο αφήγημα της χαμένης ψήφου επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Το δίλημμα για το ΕΣΥ

Στο αφήγημα της χαμένης ψήφου επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Το δίλημμα για το ΕΣΥ
Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο Λαϊκό Νοσοκομείο την Πέμπτη Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Στο αφήγημα της χαμένης ψήφου επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να επιτύχει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Είχε, άλλωστε, την ευκαιρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να το ξεδιπλώσει στη χθεσινή (Πέμπτη 08-06) τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ όπου κατ’ ουσίαν είπε πως με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όποιος προοδευτικός πολίτης δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικώς ενισχύει το σχέδιο Μητσοτάκη για παντοδυναμία.

Και αυτό γιατί, κατά τον πρώην πρωθυπουργό, δεν θα έχει καμία σημασία αν τα μικρότερα κόμματα λάβουν ένα ή δύο ποσοστά παραπάνω από τις κάλπες της 21ης Μαΐου στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτη και ιδίως με μια άνετη αυτοδυναμία.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, θα έχει την ευκαιρία να πει περισσότερα κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Ζάππειο, στις 10.30, για θέματα οικονομίας.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου εστιάζουν στο ΕΣΥ, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, αφού έχουν μετρήσει πως και την κοινωνία απασχολεί πολύ, αλλά και είναι ειδοποιός η προγραμματική διαφορά προτεραιοτήτων τους σε σχέση με τη ΝΔ.

Με αφορμή, εξάλλου, τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής ασθενών μιλούν για κρυφή ατζέντα της ΝΔ η οποία περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του ΕΣΥ, ενώ θα επιβιώνει όποιος έχει χρήματα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως εν αντιθέσει με τη μνημονιακή περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε τα αναγκαία ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω της πανδημίας για να καλύψει τα κενά και να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ, αλλά δεν το έπραξε.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουν ως δίλημμα των εκλογών και το αν θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυσή του.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κυκλοφορούν στο Λεκανοπέδιο 52 νοσοκομειακά ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 84. Η ΝΔ αντί του παραγωγικού έργου, προτιμά τα προεκλογικά πυροτεχνήματα περί δήθεν σχεδίου αναβάθμισης του ΕΣΥ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και περαιτέρω υποβάθμισής του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ δεσμεύεται, ανάμεσα σε άλλα, για:

- αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

- Μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης- μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

- 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας.

- Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ- ένταξη στα ΒΑΕ και εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς.

- Νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/ νησιωτικές περιοχές.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα τον κατ’ εξοχήν αγροτικό νόμο Λάρισας.

Το αναλυτικό του πρόγραμμα:

14:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Λάρισας (Hellas Stones ΒΙΠΕ Λάρισας).

18:00: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγρότη (Κιλελέρ).

18:15: Συζήτηση με αγρότες και κτηνοτρόφους για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την ανάπτυξη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα (αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Κιλελέρ).

19:00: Περιοδεία στην κεντρική αγορά της Λάρισας κι απεύθυνση στους πολίτες (εκλογικό κέντρο ΣΥΡΙΖΑ, Παπακυριαζή και Πατρόκλου).

20:30: Επίσκεψη στον Τύρναβο (κεντρική πλατεία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ