ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Κιλελέρ: Στην ενισχυμένη αναλογική κάθε ψήφος που δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη ΝΔ

Τσίπρας από Κιλελέρ: Στην ενισχυμένη αναλογική κάθε ψήφος που δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη ΝΔ
Από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ CNN GREECE

Στο Κιλελέρ βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους αγροτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εστίασε στην ανάλυση του προγράμματος του κόμματός του για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.

"Αυτό που διακυβεύεται τα τέσσερα επόμενα χρόνια είναι αν θα έχουμε αγρότες στα χωράφια. Στις 25 Ιουνίου δεν έχουμε απλή αναλογική, η οποία απότυχε. Τώρα κάθε προοδευτικός πολίτης που δεν θέλει μια παντοδύναμη κι ανεξέλεγκτη Δεξιά έχει δύο επιλογές: είτε να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ είτε κάποιο μικρότερο κόμμα. Στην κάλπη, όμως, της ενισχυμένης αναλογικής κάθε ψήφος που δεν πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ".

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά των τιμών από το χωράφι στο ράφι, που φτάνει ακόμα και το 300%, αλλά και στο ενεργειακό κόστος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως χρησιμοποίησε τις ενεργειακές κοινότητες προκειμένου να παραχωρήσει δίκτυο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ με τις πολιτικές της ΝΔ τίθενται σε κίνδυνο οι αποζημιώσεις.

Επιπλέον, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, από την 1η Ιουνίου έμειναν έξω από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΟΠΥΥ όσοι αγρότες χρωστούν σε αυτόν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να έχουν περίθαλψη δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι.

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για απαξίωση του ΕΛΓΑ, για το ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά, για το ότι δεν υπάρχουν αγροτικά χέρια και για το ότι οι αγρότες δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν τις επιδοτήσεις.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του, ανάμεσα σε άλλα, θέσπισε το αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ- "η πρότασή μας είναι τώρα να πάμε στις 10.000 ευρώ"-, αλλά και το αφορολόγητο στις επιδοτήσεις.

"Ο δρόμος που ακολουθήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι καταστροφικός. Πρέπει να πάμε σε άλλο παραγωγικό μοντέλο που να μην αποκλείει τον κόσμο της παραγωγής. Θα είναι στρατηγικό λάθος αν δεν το κάνουμε. Όχι μόνο τουρισμός και real estate".

Μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην αξιοποίηση των πάνω από συνολικώς 70 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια.

"Η αξιοποίησή τους τώρα γίνεται με τρόπο που αφήνει ψίχουλα στους μικρομεσαίους και στην περιφέρεια".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τραπεζικό δανεισμό, που είναι προβληματικός και για τους αγρότες: "Αύξηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και το κράτος να έχει πιο κεντρικό ρόλο. Να παίξει αυτό το ρόλο και η Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομίας".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ, η οποία αν επανέλθει στο Δημόσιο θα χορηγεί ρεύμα με αγροτικό τιμολόγιο.

Πρότεινε:

1) Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.

2) Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας.

3) Πλήρως αφορολόγητο πετρέλαιο. "Στα 1.000 λίτρα το όφελος θα είναι γύρω στα 510 ευρώ".

4) Ανώτατο περιθώριο κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια στο 5%.

5) Προστασία και ρυθμίσεις για την αγροτική γη για να σώσει η αγροτιά τα χωράφια της.

6) Αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ. "Την είχαμε ετοιμάσει, την άφησαν στα συρτάρια".

7) Κίνητρα και νομοθετικά για την εισροή εργατών γης.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες εστίασαν στην έλλειψη αρδευτικού νερού και στη συνεπακόλουθη ερημοποίηση της υπαίθρου, καθώς και στις καθυστερήσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στο ενεργειακό κόστος και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών.

Κατάθεση στεφάνου από Αλέξη Τσίπρα στο Μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ.CNN Greece
Κατάθεση στεφάνου από Αλέξη Τσίπρα στο Μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ.CNN Greece
Κατάθεση στεφάνου από Αλέξη Τσίπρα στο Μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ.CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ