ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη της Κρήτης» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και η κόντρα για τη Ροδόπη

Η «μάχη της Κρήτης» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και η κόντρα για τη Ροδόπη
Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα την Κυριακή Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μελετούν αυτές τις ημέρες στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να εντοπίσουν από ποιες κοινωνικές κατηγορίες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εισροή στις κάλπες της 25ης Ιουνίου κι εκεί να δώσουν έμφαση τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

Μάλιστα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανάλυση του έξιτ πολ της 21ης Μαΐου, το 20% των εκλογέων αποφάσισε την ώρα της ψηφοφορίας, αποδεικνύει, κατά την Κουμουνδούρου, τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και τους γεννά αισιοδοξία πως μπορεί να αλλάξουν επιλογές σε δύο εβδομάδες.

Από την άλλη, πάντως, δεν πετούν στα σύννεφα κι αναγνωρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή ρεαλιστικότερος στόχος είναι να πετύχουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα πάνω από το 20% και την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είτε να μείνει στάσιμο είτε και να υποχωρήσει.

Και επειδή ακριβώς η ματιά βρίσκεται περισσότερο προς τη Χαριλάου Τρικούπη και λιγότερο προς την Πειραιώς ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει από Δευτέρα (12/6) μέχρι και την Τετάρτη (14/6) στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, την οποία μάλιστα θα επισκεφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, προς όφελος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στους νομούς Ρεθύμνης και Λασιθίου, ενώ και στο νομό Ηρακλείου που είναι δεύτερος η διαφορά δεν είναι μεγάλη από το τρίτο ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως στα Χανιά, όπου δεν θα περιοδεύσει αυτή την εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, η διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ είναι διψήφια.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο που ο κ. Τσίπρας κατεβαίνει υποψήφιος και στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο Ανδρέας Ξανθός έχασε την έδρα για μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Το ότι, μάλιστα, ο κ. Ξανθός ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι άσχετο με την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να κρατηθεί στην ηγεσία του επιτυγχάνοντας ευρείες συναινέσεις και για τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στο κόμμα.

Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στα Ζωνιανά- στις 19.00- και στις 20.00 θα επισκεφθεί τα Ανώγεια όπου θα μιλήσει στους κατοίκους στην πλατεία Μεϊντανίου.

Την Τρίτη, επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει σε θεματική εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουρισμό στο Ηράκλειο, ενώ σχεδιάζεται κι εκδήλωση για τα "κόκκινα" δάνεια στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς το ζήτημα της Ροδόπης, στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως «με την πατρίδα δεν παίζουμε κι ελπίζουμε να το πιστεύουν αυτό και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Σημειώνουν, μάλιστα, πως εδώ και 45 χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα στη Θράκη από την πλευρά του τουρκικού προξενείου, αλλά κανένα κόμμα δεν κατηγόρησε ποτέ κάποιο άλλο επειδή εξέλεξε έναν μουσουλμάνο βουλευτή, υπενθυμίζοντας παραλλήλως τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και την υποψήφια μουσουλμάνα βουλευτή της ΝΔ που συμμετείχαν σε προεκλογικά γεύματα με τον Τούρκο πρόξενο και με τους ψευτομουφτήδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Γιάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ