ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμουμε που είχαν ως επίκεντρο τον εκλογικό νόμο.

 

Τελευταίος από τους αρχηγούς πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αρνητικός στο να ανοίξει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου επισημαίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως διαφωνεί με τη χρονική συγκυρία. “Δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ . Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις επισημαίνοντας πως “οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης”. Όπως είπε η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο τα θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. “ Θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος νόμος υπηρετεί την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση” τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως δεν άκουσε συγκεκριμένες προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό τόνισε πως συμμετέχει με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού βίου” επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του κοινοβουλίου υπενθυμίζοντας και τη σχετική επιστολή που έχει στείλει στον κ. Βούτση. “Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως όσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος η ΝΔ έχει καταθέσει τις προτάσεις της.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία εξερχόμενη της συνάντηση δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα και προϊδέασε για αρνητική στάση του κόμματός της αναφορικά με αυτό το θέμα.

“Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του. Δεν παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική”, σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του. Επιπλέον, όπως είπε, για τα θέματα αυτά χρειάζονται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις.

“Εμείς τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο δεν θα ψηφίσουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας”, τόνισε.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, όπως δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου, εξέφρασε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική χωρίς μπόνους.

Για αύριο (Παρασκευή) έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συνθέσει τις απόψεις που θα ακούσει, με στόχο να καταλήξει σε μία πρόταση για το εκλογικό σύστημα, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ψήφιση του εκλογικού νόμου από την παρούσα βουλή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Εάν δεν μπορέσει να διασφαλίσει την συναίνεση, τότε πιθανότατα θα κατεβάσει ένα σύστημα απλής και άδολης αναλογικής που θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ