ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κόκκινο η κόντρα για τη Ροδόπη - Προεκλογικός καυγάς για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα

Στο κόκκινο η κόντρα για τη Ροδόπη - Προεκλογικός καυγάς για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα

Οξύνεται όλο και περισσότερο το πολιτικό κλίμα, καθώς τις τελευταίες μέρες η κόντρα επικεντρώνεται στη Ροδόπη και στις καταγγελίες από την πλευρά της ΝΔ ότι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκαν από το Τουρκικό προξενείο, ενώ ταυτόχρονα αποκαλούν σε κάθε ευκαιρία την μειονότητα «τουρκική». Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη και σήμερα (12/06) έφτασε σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά κατήγγειλε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα. 

«Συνάντησα τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να του εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εργαλειοποιήσει στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Εγείρεται μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό».

Και συνέχισε αναφέροντας: «Εξέφρασα την ανησυχία μου για την στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης μια πρακτική που διχάζει την τοπική κοινωνία πολώνει και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Αγκυρα να τρίβει τα χέρια της. Εξέφρασα επίσης την ανησυχία και τον προβληματισμό μου γιατί εργαλειοποιείται η ΕΥΠ με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε φιλικά ΜΜΕ προς τη ΝΔ για να δημιουργούν εντυπώσεις. Μια ΕΥΠ που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μετατράπηκε σε μια υπηρεσία αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της στενής εξουσίας του κ. Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντίπαλων και υπουργών ακόμα και της ηγεσίας των ΕΔ».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece θα επισκεφθεί τη Θράκη μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε: «Δεν διστάζει και τώρα να την εργαλειοποιεί την ΕΥΠ στον προεκλογικό αγώνα. Αυτό είναι απαράδεκτο άθλιο και εθνικά επιζήμιο. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ωμό εκβιασμό και την στοχοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε στοχευμένο το δημόσιο «ωμό εκβιασμό» της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ντόρα Μπακογιάννη για τον οποίο είπε πως είχε στόχο όλους τους Έλληνες «ως μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει για όποιον πολίτη έχει αντίθετες σκέψεις στο μέλλον με την κομματική και οικογενειακή εξουσία».

Η αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίστοιχα έντονη

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική απρέπεια λέγοντας ότι «επιχείρησε να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Θράκης και το γεγονός ότι δυο υποψήφιοί του στην περιοχή παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή στην περιοχή όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα να εκπροσωπούν δηλαδή την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες αναθεωρητικές απόψεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δεν είναι “ενεργούμενα” του τουρκικού προξενείου».

«Ο κ. Τσίπρας είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως και αρμοδίως από την ΕΥΠ», είπε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, «πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου για το τι συνέβαινε. Επέλεγε να αγνοήσει τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν και δείχνουν σαφή ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στις εκλογές και να μην ακούσει καν τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του. Ότι για λίγες χιλιάδες ψήφους είχαν πουλήσει την ψυχή τους στους τουρκικό προξενείο.

Θυμήθηκε τον τοξικό εαυτό του και παίζει με τους θεσμούς. Λειτούργησε και λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση. Σε μια σειρά ζητημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προέταξε το στενά κομματικό συμφέρον. Το ίδιο έπραξε και στην Ροδόπη. Γιατί δεν παίρνουν θέση οι υποψήφιοι; Αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα περί παρέμβασης; Ο κ. Τσίπρας διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση; Η αφωνία τους δεν μας εκπλήσσει».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με τον Ιωάννη Σαρμά απάντησε ότι «αντί να κουνάει το δάχτυλο στη ΝΔ να αναθεωρήσει την στάση την δική του και του κόμματός του και να δώσουν καθαρή απάντηση ο ίδιος και τα δυο στελέχη του».

Για τις δηλώσεις Μπακογιάννη και τα περί μαφιόζικης τακτικής που της καταλόγισε ο κ. Τσίπρας ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Δεν έχει να δώσει διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας σε κανέναν. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Θράκης στην Κοινωνική και Οικονομική ζωή της χώρας μας.

Στο θέμα παρενέβη και το ΚΚΕ που κάνει λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Προειδοποιεί ότι τα εν λόγω παιχνίδια «διαδραματίζονται σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την άμεση παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟϊκού παράγοντα, που έχει εδραιώσει την παρουσία του στη Θράκη με ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ