ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού βασίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσουν το 20% την Κυριακή

Πού βασίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσουν το 20% την Κυριακή
Από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα την Τετάρτη Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζουν ότι το ποσοστό που θα λάβουν την Κυριακή και, κυρίως, η διαφορά που θα τους χωρίζει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Γι’ αυτό και τις δύο τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στην προσέλκυση εκείνης της μερίδας των ψηφοφόρων που δεν θεωρούνται μπετόν αρμέ και δεν είναι και λίγοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δίνουν προτεραιότητα στους αναποφάσιστους που και σε αυτές τις εκλογές εκτιμώνται από τις δημοσκοπήσεις σε πάνω από 10% του εκλογικού σώματος.

Το ότι, εξάλλου, σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει πως δεν ταυτίζεται, μερικώς ή πλήρως, με ένα κόμμα γεννά την ελπίδα στην Κουμουνδούρου πως αυτή τη φορά η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού θα λειτουργήσει υπέρ τους κι όχι σε βάρος τους.

Κυρίαρχο ζητούμενο, εξάλλου, είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους αφού θα τους επιτρέψει τουλάχιστον να κρατήσουν το 20% των εκλογών της 21ης Μαΐου ως βάση για την ανασυγκρότησή τους την επόμενη ημέρα.

Με άγνωστο Χ, ωστόσο, την αποχή αλλά και με δεδομένη τη δημοσκοπική κάμψη των τελευταίων ημερών, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού και της Ροδόπης, ο προβληματισμός είναι έντονος και η αισιοδοξία δεν ξεχειλίζει για την επίτευξη ακόμα κι αυτού του μινιμαλιστικού στόχου.

Γι’ αυτό και τα προσεχή δύο 48ωρα κι ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει την πολεμική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αλλά και στα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή με το μανδύα του αντισυστημικού προκειμένου να μην διαχυθεί η αριστερή τουλάχιστον ψήφος και να κατευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και στην αποψινή, άλλωστε, ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, στις 20.00, αναμένεται να τονίσει πως η μόνη ουσιαστική εναλλακτική επιλογή στη ΝΔ είναι το κόμμα του και πως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση ώστε να διαιρεί και να βασιλεύει στο διηνεκές.

Συνεργάτες, μάλιστα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως το κρίσιμο δίλημμα των εκλογών είναι το αν οι πολίτες θα ανάψουν πράσινο φως σε μία ανεξέλεγκτη κι ασύδοτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς θεσμικά αντίβαρα και με κατακερματισμένη την αντιπολίτευση, αλλά και με την «κρυφή ατζέντα» της στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία και στα εργασιακά.

«Η προοδευτική απάντηση στο κρίσιμο δίλημμα των εκλογών είναι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η μόνη ψήφος με θετικό πρόσημο που μπορεί να βάλει φραγμό στην ανεξέλεγκτη παντοδυναμία Μητσοτάκη», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ