ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ντεμέκ», οι «αλαζόνες» και οι …καρδιές – Οι κόντρες τρεις μέρες πριν τις κάλπες

Οι «ντεμέκ», οι «αλαζόνες» και οι …καρδιές – Οι κόντρες τρεις μέρες πριν τις κάλπες

Μόλις 48 ώρες προεκλογικής εκστρατείας απέμειναν και οι αρχηγοί οδεύουν προς την τελική ευτυχείς από τη μία που απέφυγαν δυσάρεστα απρόοπτα, καθώς δεν είχαμε άστοχες δηλώσεις τύπου Κατρούγκαλου, που επηρέασαν κατά πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και από την άλλη ανήσυχοι, καθώς όση βεβαιότητα κι αν υπάρχει το γεγονός είναι το «αφεντικό», ο λαός εν ολίγοις, είναι κάποιες φορές ανερμήνευτος.

Η Ροδόπη και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου, τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, όσο και τα σχέδια για την επόμενη μέρα παρέμειναν ψηλά στην ατζέντα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής ως προς τον ρόλο του προξενείου στη Ροδόπη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου: «Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» μιλώντας παράλληλα για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις.Σαφές ήταν το μήνυμα και προς τη γείτονα: «Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ως «δυνατά χαρτιά» για το κόμμα του τα εθνικά θέματα, την ασφάλεια, τα οικονομικά. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών εκεί επικεντρώνεται. Πλην όμως το επιτελείο του θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η ίδια η συσπείρωση του κόμματος, αλλά η κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ. Γι αυτό και έχουν πυκνώσει τελευταίως οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκης σ’ αυτούς «που προσπαθούν να καπηλευτούν το πατριωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα του λαού». Αυτή τη φορά μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα πιο έντονος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απάντηση πρέπει να είναι μία εθνικής σιγουριάς και εθνικής προκοπής. Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και ντεμέκ πατριώτες. Οι πρώτοι εμπορεύονται την θρησκεία ενώ άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση. Είμαι εδώ για να μιλήσω για τον πατριωτισμό της ευθύνης».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη προσπαθεί να κρατήσει τουλάχιστον σταθερή την εκλογική του επιρροή βάζοντας στους ψηφοφόρους ένα δίλημμα που το θεωρεί μείζον. Αναφέρει συνεχώς ότι η μόνη ψήφος ενός προοδευτικού πολίτη που θέλει να αποκλείσει το σενάριο μιας αλαζονικής κυβέρνησης. Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές και ως μία «ψήφο εμπιστοσύνης» και στο πρόσωπο του. Γι αυτό και προσπαθεί να μεταφέρει αισιοδοξία και θετικό μήνυμα. Στην ομιλία του στην Πάτρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη μαζί γιατί έτσι έχουμε μάθει. Να παλεύουμε και να δίνουμε μάχες. Να μην φυγομαχούμε. Θα είμαστε μαζί και τη Δευτέρα. Προσπάθησαν πολλές φορές να μας βγάλουν από τη μέση. Δεν τα κατάφεραν, όμως, τότε που όλα τα σκίαζε η φοβέρα των δανειστών και των μνημονίων. Δεν θα τα καταφέρουν ούτε τώρα. Οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν. Τίποτα δεν έχει κριθεί πριν ο λαός με την ψήφο του βάλει την Κυριακή τη σφραγίδα του».

Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, το «χειρότερο δυνατό ελάχιστο» είναι να κρατήσει τις δυνάμεις των εκλογών του Μαΐου, καθώς οποιοδήποτε άλλο δυσμενέστερο σενάριο θα βγάλει στο προσκήνιο την κριτική και την γκρίνια που έμεινε στο περιθώριο για λόγους αυσυντήρησης, καθώς κανείς δεν πάει στις κάλπες σε κλίμα εσωστρέφειας.

Κόντρες όμως υπάρχουν και στους μικρότερους. Το ΚΚΕ προσπαθεί να κρατήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους που βλέπουν προς τα αριστερά ότι τα υπόλοιπα κόμματα που φλερτάρουν με την είσοδο τους στη Βουλή δεν είναι αντισυστημικά, αλλά ή προσωποκεντρικά ή αυτά που τα χαρακτηρίζει η γραφικότητα. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η επίθεση- με μεγάλη δόση χιούμορ- από τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις … καρδούλες της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της «Πλεύσης» δεν άφησε την πρόκληση να πέσει κάτω απαντώντας σε «εκείνο τον πολιτικό αρχηγό που ειρωνεύθηκε την αγάπη», όπως σημείωσε. Ο κυνισμός και η ειρωνεία δεν άλλαξαν ποτέ τον κόσμο. Αντιθέτως, η αγάπη είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο απέναντι στην τοξικότητα και το μίσος», είπε χαρακτηριστικά.

Οι κόντρες πάντως θα παραμείνουν έντονες μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και στον χώρο των «μεγάλων» η μάχη δεν θεωρείται πλέον ντέρμπι. Εκεί που το τοπίο δεν είναι απολύτως σαφές είνα ιστην «ουρά» όπως παρατηρείται συνωστισμός και μεγάλες φιλοδοξίες για είσοδο στη Βουλή, κάτι που θα επηρεάσει και το εύρος της αυτοδυναμίας που προσδοκά η ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ