ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Από 37,3% έως 45% η ΝΔ - Από 15,5% μέχρι 22,9% ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Από 37,3% έως 45% η ΝΔ - Από 15,5% μέχρι 22,9% ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και «σκληρή μάχη» των μικρότερων κομμάτων για την είσοδο στη Βουλή, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Με το θέμα της Ροδόπης να βάζει «φωτιά» λίγο πριν οι κάλπες ανοίξουν και με τους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιούν τις τελευταίες τους ομιλίες, οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» εκπλήξεις στη «χωροταξία» της νέας Βουλής αλλά και στα ποσοστά των κομμάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας κινούνται από το 37,3% μέχρι και 45%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ από το 15,5% μέχρι και 22,9%.

Κατά βάση, οι περισσότερες έρευνες εμφανίζουν ως δεδομένη την αυτοδυναμία της ΝΔ, την ώρα που πέντε κόμματα «παλεύουν» για την είσοδό τους στη Βουλή. Mετά την Πλεύση Ελευθερίας, τη ΝΙΚΗ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, οι Σπαρτιάτες είναι το νέο κόμμα που φαίνεται να καταγράφει ανοδική τάση και μάλιστα σε ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ακόμα και εντός Βουλής.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να κρατήσει τους ψηφοφόρους που είχε και στις εκλογές του Μαΐου, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν κιόλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, φαίνεται πως διατηρεί τα ποσοστά του με κάποιες μικρές απώλειες.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίξει και το στοιχείο της αποχής, καθώς αν οι εκλογείς δεν μεταβούν στις κάλπες, τότε πιθανότατα να υπάρξει συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τους αναποφάσιστους, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό παραμένει αμετάβλητο με τους ψηφοφόρους που δεν έχουν καταλήξει στην επιλογή τους.

Τα σενάρια για τη σύνθεση της Βουλής

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΡΤ, με επτακομματική Βουλή, η ΝΔ καταλαμβάνει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 54, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 33, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 10, η Πλεύση Ελευθερίας 10 και η ΝΙΚΗ 9.

Με οκτακομματική Βουλή, η ΝΔ καταλαμβάνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 52, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 10, η Πλεύση Ελευθερίας 10 και η ΝΙΚΗ 8.

Δημοσκόπηση Pulse: Οι τάσεις πριν την κάλπη

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7%, από 3,5% μοιράζονται η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το κόμμα Σπαρτιάτες συγκεντρώνει 2,8%.

Αμετάβλητα τα ποσοστά και με την κατανομή των αναποφάσιστων

Παράλληλα, σταθερά παρουσιάζονται τα ποσοστά των κομμάτων και με την κατανομή των αναποφάσιστων. Το εύρος της ΝΔ ξεκινά από 37,8% και φτάνει στο 43,8%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από 17,8% και φτάνει στο 22,8%.

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύουν ως βασικό σενάριο την επτακομματική Βουλή.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μάχη πέντε κομμάτων για την είσοδο στη Βουλή

Στο 16,3% βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ενώ όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά βρίσκεται στο 19,3%.

Πολιτική σταθερότητα ζητά το 59% αλλά και να υπάρξει πολιτική αλλαγή το 40%. Παράλληλα, το 65%, δηλαδή 2 στους 3 ερωτηθέντες βλέπουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 18% κυβέρνηση συνεργασίας και το 14% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Eιδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 9,9%, το ΚΚΕ στο 6,2%. Ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και ΝΙΚΗ με 3%, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφεται στο 2,6%, το ΜέΡΑ25 στο 2,5% και οι Σπαρτιάτες στο 2,4%.

Η εκτίμηση ψήφου και οι έδρες

Στην εκτίμηση ψήφου, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 40%
  • ΣΥΡΙΖΑ 20,7%
  • ΠΑΣΟΚ 11,7%
  • ΚΚΕ 7,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας 3,8%
  • ΝΙΚΗ 3,6%
  • Ελληνική Λύση 3,1%
  • ΜέΡΑ25 2,9%
  • Σπαρτιάτες 2,8%

Με βάση την εκτίμηση ψήφου, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 161
  • ΣΥΡΙΖΑ 57
  • ΠΑΣΟΚ 32
  • ΚΚΕ 20
  • Πλεύση Ελευθερίας 11
  • ΝΙΚΗ 10
  • Ελληνική Λύση 9

Οι ευθύνες για το ναυάγιο στην Πύλο

Ευθύνες στην ΕΕ καταλογίζει το 82% των ερωτηθέντων αναφορικά με την τραγωδία στην Πύλο με τους μετανάστες. Στην ίδια ερώτηση το ποσοστό για την Ελλάδα φτάνει το 51%.

Δημοσκόπηση MRB: Εκλογικό θρίλερ για τα μικρά κόμματα - Κάτω από 20% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σενάριο οκτακομματικής Βουλής και ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ από τις εκλογές της Κυριακής, προκύπτει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Ειδικότερα, διαφορά 18,3 μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου κατά την τελευταία δημοσκόπηση της MRB πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 36,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,5% και το ΚΚΕ στο 6,7%. Ακολουθούν, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 3,4%, η ΝΙΚΗ με 3,1% και οι Σπαρτιάτες με 3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 44,3%, έναντι 19,6% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 29,7% απαντά «κανένας».

Παράλληλα, το 43,5% εμφανίζεται να επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ το 50,5% τοποθετείται αρνητικά ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 38,6%, επιθυμεί να αυξηθεί το ποσοστό της ΝΔ, το 7,8% προτιμά να μείνει ίδιο και το 48,3% επιθυμεί να μειωθεί.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο 33,6%, 12,5% και 48,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκονται στο 33,2%, 26,2% και 34,6%.

Το σενάριο οκτακομματικής Βουλής και οι έδρες

Με βάση την αναγωγή, η έρευνα εμφανίζει ως πιθανότερο το σενάριο μιας οκτακομματικής Βουλής, με είσοδο σε αυτήν της Ελληνικής Λύσης, της Πλεύσης Ελευθερίας, της ΝΙΚΗΣ και του κόμματος Σπαρτιάτες, με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη να μένει εκτός.

Σε Βουλή οκτώ κομμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει 158 έδρες, σε Βουλή επτά κομμάτων 161 και σε Βουλή έξι κομμάτων 166.

Αναλυτικά, οι έδρες των κομμάτων στο σενάριο της οκτακομματικής Βουλής:

-ΝΔ: 158
-ΣΥΡΙΖΑ: 53
-ΠΑΣΟΚ: 31
-ΚΚΕ: 20
-Πλεύση Ελευθερίας: 10
-Ελληνική Λύση: 10
-NIKH: 9
-Σπαρτιάτες: 9

Δημοσκόπηση Marc: Στο 21,5% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Επτά κόμματα στη Βουλή

Επτά κόμματα στην νέα Βουλή και ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ από τις εκλογές της Κυριακής, προκύπτει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, συγκεντρώνουν:

  • ΝΔ: 39,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 18%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,1%
  • ΚΚΕ: 6,9%
  • Ελληνική Λύση: 3,7%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,6%
  • ΝΙΚΗ: 3,1%
  • Σπαρτιάτες: 2,6%
  • ΜέΡΑ25: 2,1%
  • Άλλο κόμμα: 2,9%
  • Άκυρο / Λευκό / Δεν θα ψηφίσω: 1,7%
  • Δεν έχω αποφασίσει: 4,8%.

Στην εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και τις έδρες που θα καταλάβει κάθε κόμμα στην νέα Βουλή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης, αναλύοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ανέφερε ότι θα διαμορφωθούν ως εξής:

Στο ερώτημα για την ταύτιση με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών, οι πολίτες απάντησαν κατά 40,5% ότι ταυτίζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά 16,3% ότι ταυτίζονται με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έπονται με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι αρχηγοί.

Στο ερώτημα για το είδος της Κυβέρνησης που επιθυμούν να προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 43,8% ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 11,2% απάντησε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 26,6% απάντησε ότι θα ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων, ενώ ένα 18,4% δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο.

Στο 92,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν στις 21 Μαΐου και δήλωσαν πως θα ψηφίσουν πάλι στις 25 Ιουνίου, ενώ το 5,3% όσων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές δηλώνει ότι ίσως δεν πάει στις κάλπες αυτήν την Κυριακή.

Ως προς το τι θα καθορίσει την ψήφο του αυτήν την Κυριακή, το 64,9% απάντησε ότι θα ψηφίσει θετικά το κόμμα της προτίμησης του, ενώ το 8,2% απάντησε ότι θα ψηφίσει ένα κόμμα για να αποδοκιμάσει κάποιο άλλο κόμμα και το 24,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ως το λιγότερο κακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ