ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το κόμμα που μπαίνει στη Βουλή με τη στήριξη του Κασιδιάρη

Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το κόμμα που μπαίνει στη Βουλή με τη στήριξη του Κασιδιάρη

Με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη μπαίνει το κόμμα «Σπαρτιάτες» στη Βουλή αποτελώντας τη μεγάλη έκπληξη του exit poll. 

Το κόμμα «Σπαρτιάτες» το οποίο έχει τη στήριξη του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, δεν είχε λάβει συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο τώρα φαίνεται πως εισέρχεται με άνεση στη Βουλή, καθώς λαμβάνει ποσοστό 4% - 6%.

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Οι «Σπαρτιάτες» θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Οι «Σπαρτιάτες» από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα έχουν συνεργαστεί και συνασπιστεί με κόμματα του ίδιου χώρου, στην ακροδεξιά.

Το 2019 το κόμμα συμμετείχε στη δημιουργία του συνασπισμού Κ.Υ.Μ.Α Ελληνισμού μαζί με την ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού, τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, το Κόμμα 4ης Αυγούστου και την Πρώτη Γραμμή του Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2017, με ιδρυτή και πρόεδρο τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος ήταν πρώην στέλεχος του δεξιού μονοθεματικού κόμματος για το Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα, Πολιτική Άνοιξη.

Κοντά στο 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Έπειτα την αποχώρηση του από τον ΛΑΟΣ έμεινε πολλά χρόνια χωρίς να ενταχθεί κάπου μέχρι που την δεκαετία του 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό.

Το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

Τι πρεσβεύουν οι «Σπαρτιάτες»

Βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του κόμματος, μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

  • «Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες ''ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ'' στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες».
  • «Να φυλάξουμε το ''όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον'' (Ηρόδ.)
  • «Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει».
  • «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες».
  • «Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ