ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ισοφάρισε» τον πατέρα του με τρεις εκλογικές νίκες

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ισοφάρισε» τον πατέρα του με τρεις εκλογικές νίκες
Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, μετά τον Κώστα Σημίτη, που αύξησε τα ποσοστά του μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών που συμμετείχε ως επικεφαλής κόμματος – της ΝΔ – ενώ κέρδισε σήμερα (25/6) για 3η συνεχόμενη φορά, κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο πατέρας του, Κωνσταντίνος.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 με ποσοστό 39,85% και ακολούθησε η τετραετία της διακυβέρνησής του.

Μια τετραετία που σημαδεύτηκε από σοβαρές κρίσεις, τόσο στα εθνικά θέματα (Έβρος, Αιγαίο), όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (πανδημία, lockdown, έκρηξη της ακρίβειας μετά τον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), που προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά τη λήξη της τετραετίας, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησαν το ποσοστό τους, καθώς συγκέντρωσαν το 40,79% των ψήφων, ωστόσο δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε υπερψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της κατά σχεδόν 1% μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, συμβαίνει για δεύτερη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, αφού η φθορά του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος, η πόλωση και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων παίζουν σχεδόν πάντα καθοριστικό ρόλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατάφερε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με τη ΝΔ, στις αναμετρήσεις του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 αλλά και του Απριλίου του 1990. Τρεις νίκες σε εκλογές έχει πετύχει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι όμως συνεχόμενες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ