ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου και συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου και συνέδριο
Ο Αλέξης Τσίπρας ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το Σάββατο 1 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφασίσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου ή το αντίστροφο σε χρονική σειρά.

Η Πολιτική Γραμματεία, όπως έγραψε το CNN Greece και το πρωί της Πέμπτης (29/6), θα πάρει τη μορφή Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αποφασίζοντας όχι μόνο το χρόνο διεξαγωγής του αλλά κι αν αυτό θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Σημειώνεται πως, αν είναι διαρκές, δεν απαιτείται η εκλογή νέων συνέδρων και θα λάβει χώρα με αυτούς που συμμετείχαν στο συνέδριο του Απριλίου του 2022.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, πριν δηλαδή ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, με τα επιχειρήματα να αφορούν από τη μία πλευρά τον όσο το δυνατό συντομότερο τερματισμό της εσωστρέφειας κι από την άλλη το φόβο να «καεί» γρήγορα ο νέος αρχηγός στην περίπτωση ήττας στις περιφερειακές και δημαρχιακές εκλογές.

Η τελική απόφαση, όπως κι αν έχει, θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει πιθανότατα το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο- 15 και 16 Ιουλίου- αφού το επόμενο Σάββατο συζητούνται και ψηφίζονται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα (3/7), εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με όλες τις πληροφορίες να επιβεβαιώνουν το πρωινό ρεπορτάζ μας για επιλογή της Όλγας Γεροβασίλη ως προσωρινής επικεφαλής της.

Το «προσωρινή», βεβαίως, μπορεί να αποδειχθεί «οριστική» αν νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο.

Στην ίδια συνεδρίαση της 48μελούς Κ.Ο. θα αποφασιστεί ποιος θα αντικαταστήσει την κυρία Γεροβασίλη ως γραμματέας της, αλλά και ποιοι θα είναι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ