ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκωμοσία και έναρξη με τριήμερη «μάχη» στη Βουλή για τα πρώτα νομοσχέδια

Ορκωμοσία και έναρξη με τριήμερη «μάχη» στη Βουλή για τα πρώτα νομοσχέδια
Eurokinissi

Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή με τους τριακόσιους στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που αναμένεται «θερμή» με 8 κόμματα εντός του κοινοβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι πλέον με την είσοδο των μικρότερων κομμάτων, όπως της «Νίκης», της «Πλεύσης Ελευθερίας» και των «Σπαρτιατών», θα πρέπει να διαμορφωθούν νέοι κανόνες.

Έτσι ώστε στις συζητήσεις του κοινοβουλίου, όπως σε σημαντικά νομοσχέδια ή προτάσεις μομφής όταν κατατίθενται να μην μετατρέπεται σε «αρένα» το κοινοβούλιο από τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών ή των πρώην προέδρων της Βουλής που έχουν δικαίωμα από τον κανονισμό να παρεμβαίνουν ανεξαρτήτου χρονοδιαγράμματος και όποτε το επιθυμούν.

«Πρόθεσή μου είναι να υπάρξει ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων ως προς τον χρόνο ώστε να είναι παραγωγική η συζήτηση…», είχε πει πριν τις εκλογές σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι η «Πλεύσης Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα «έπιανε» το 3%.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Σήμερα θα γίνει η ορκωμοσία των τριακοσίων βουλευτών και αύριο Τρίτη θα εκλεγεί νέος πρόεδρος που σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Εκείνο που θα διαφανεί από την πρώτη κιόλας στιγμή για τις συνολικές προθέσεις και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, είναι σε ποιο επίπεδο αντιπαράθεσης θα διεξαχθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Και στις τρεις μέρες της συζήτησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει αναλυτικά το αφήγημα της νέας κυβέρνησης και θα καθορίσει με σαφήνεια το περιεχόμενο των πρώτων νομοσχεδίων: Τα φορολογικά και την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού, αλλά και τη θεσμική θωράκιση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», ζητήματα που «πλήγωσαν» τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει την πρότασή του για το μέλλον της χώρας και θα ανακοινώσει συγκεκριμένους τομείς όπου η πολιτεία θα στηρίξει με παρεμβάσεις της επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Επενδυτική βαθμίδα και άνοδος του ΑΕΠ

Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομία με επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που έληξε στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, θα προτείνει την προώθηση ενός νέου «Market pass» για τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων με περισσότερους δικαιούχους, καθώς θα σχεδιαστεί σε νέα διευρυμένη βάση.

Στόχος είναι και η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία από ό,τι φαίνεται φτάνει γρηγορότερα, καθώς και η άνοδος του ΑΕΠ που θα υποστηρίξει την αύξηση των μισθών κατά 25%. Αποτελεί, άλλωστε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού που θέλει να την κάνει πράξη από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους.

Άλλοι πρωταρχικοί στόχοι του κ. Μητσοτάκη είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η μείωση του δημόσιου χρέους.

Το μεγάλο «στοίχημα» του ΕΣΥ

Παράλληλα, η υγεία είναι ένας ακόμη τομέας που ο πρωθυπουργός θέλει να αναμορφώσει και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Οι αναμονές στα χειρουργεία και οι καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ είναι κάποια από τα βασικά προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, μέσω του Ταμείου ανάκαμψης.

Σε όλα τα παραπάνω, τεράστια «ανάσα» θα προσφέρουν οι 10 χιλιάδες προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με ταχύτερες διακομιδές και με νέα εναέρια μέσα.

Συνεννόηση και σύνεση για τις θέσεις στη Βουλή

Το τι θα γίνει, ωστόσο, στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, είναι δείγμα των συζητήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για τη χωροταξική τοποθέτηση των 8 κομμάτων της Βουλής στην αίθουσα της ολομέλειας.

Στις συναντήσεις αυτές και τις επικοινωνίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να κυριάρχησε η συνεννόηση και η σύνεση πάνω στις προτάσεις που έγιναν σε ό,τι αφορά τις θέσεις που θα πάρουν τα κόμματα με τη μερίδα του λέοντος να έχει φυσικά η ΝΔ με τους 158 βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ