ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Ακολουθούν εκλογή προέδρου και προγραμματικές δηλώσεις

Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Ακολουθούν εκλογή προέδρου και προγραμματικές δηλώσεις
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των «300» βουλευτών που έλαβαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου το εισιτήριο για τη Βουλή.

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό μετά την τελετή ορκωμοσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την τελετή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, ενώ στον διάδρομο είχε μια τυπική χειραψία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη που εκείνη την ώρα έμπαινε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά των εδράνων έχοντας δίπλα του τον Σωκράτη Φάμελλο που θα αναλάβει επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την Όλγα Γεροβασίλη που θα προταθεί για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των Σπαρτιατών αλλά και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Στο κοράνι ορκίστηκαν οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές.

Σε ότι αφορά στη χωροταξία που απασχόλησε επί μέρες τον Κώστα Τασούλα και τις υπηρεσίες της Βουλής, στην πρώτη σειρά κάθονται οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Πίσω από τα έδρανα του ΚΚΕ κάθονται οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και δίπλα τους, στα λεγόμενα ορεινά, οι βουλευτές των Σπαρτιατών. Ανάμεσα στους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης που παραμένουν στα ίδια έδρανα και της ΝΔ θα καθίσουν οι βουλευτές της Νίκης.

Οι περισσότεροι βουλευτές έφθασαν συν γυναιξί και τέκνοις στη Βουλή για την τελετή ορκωμοσίας. Η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι αρκετά ανανεωμένη, καθώς 100 βουλευτές είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου, είτε στην μάχη του Μαΐου. Πρόκειται για τους 30 βουλευτές της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών είναι οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως και η τραγουδίστρι Τζώρτζια Κεφαλά , ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους «Σπαρτιάτες» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.
Η Βουλή αύριο Τρίτη θα εκλέξει Προεδρείο.

Η ΝΔ προτείνει για την θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου εκ νέου τον Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στις θέσεις των Αντιπροέδρων, καθώς για τηθέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στη θέση του Β΄ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη και από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει υποψηφίους για τις θέσεις αντιπροέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Ελληνική Λύση θα προτείνει είτε τον Κωνσταντίνο Χήτα είτε τον κ. Φωτόπουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ