ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χωροταξία της νέας Βουλής - Πώς τοποθετήθηκαν τα οκτώ κόμματα

Η χωροταξία της νέας Βουλής - Πώς τοποθετήθηκαν τα οκτώ κόμματα

Μετά από την ορκωμοσία των 300 βουλευτών της νέας Βουλής, οι διαδικασίες τρέχουν πια για την αυριανή εκλογή του προεδρείου, ώστε να ακολουθήσουν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που στη συνέχεια θα ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος.

Πριν φτάσουμε εκεί, όμως, χρειάστηκε να τοποθετηθούν τα κόμματα στα έδρανα, που για πρώτη φορά μετά το 2015 είναι οκτώ στον αριθμό.

Μάλιστα, στον κοινοβουλευτικό χάρτη, τρία κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται για πρώτη φορά στη Βουλή.

Έτσι, υπήρξε και μια αλλαγή της χωροταξίας στη Βουλή, κάτι που αποτέλεσε θέμα συζήτησης, διαπραγμάτευσης, αλλά και συναίνεσης. Η τελική εικόνα όπως διαμορφώθηκε σε σχέση με το ποιοι θα καταλαμβάνουν ποια κοινοβουλευτικά έδρανα έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα και πίσω της τοποθετήθηκε η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πώς «κλήρωσε» για τα ορεινά

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ζήτησε από τον πρώην (και πιθανότατα νέο) Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Το αίτημα, ωστόσο, απορρίφθηκε όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Νωρίτερα, σήμερα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομελειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία. Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Η συνεδρίαση

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α' Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο συνεπικουρούν τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς - οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε τη διαδικασία διαβάζοντας τις επιστολές των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ποιες έδρες επιλέγουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη που κάθεται στο ακριβώς δίπλα έδρανο από αυτό του πρωθυπουργού.

Οι βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 15 - ανάμεσά τους Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασσιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευάγγελος Αποστολάκης - επέλεξαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης

Τα βήματα που ακολουθούν μετά την ορκωμοσία είναι η εκλογή προέδρου της Βουλής το πρωί της Τρίτη (4/7) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Την Πέμπτη, (6/7) θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ