ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi

Το υπουργείο Υγείας επισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει «η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ράντζα στα νοσοκομεία, αλλά και η διακομιδή ασθενών με το ΕΚΑΒ.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας πάνω στις βάσεις του ΕΣΥ.

Ο πρώτος βασικός άξονας κινείται προς την ενίσχυση του προσωπικού συνολικά των δομών του ΕΚΑΒ.

Επειδή μέσα στο καλοκαίρι οι ανάγκες ιδίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας είναι αυξημένες, το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές κινήσεις που θα λύσουν έστω και προσωρινά μέχρι την τελική αντιμετώπισή τους, προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις διακομιδές ασθενών.

Μετά και τη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ο κ. Χρυσοχοΐδης και αφού γνωρίζει ήδη πού ακριβώς χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση, είτε στα σημεία που δεν υπάρχουν κέντρα ΕΚΑΒ, είτε όπου υπάρχουν λιγοστοί εργαζόμενοι, προχωρά άμεσα σε μεικτά πληρώματα ασθενοφόρων και διασωστών. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.000 μονίμων θέσεων προσωπικού.

Ταυτόχρονα με βάση τον ψηφισμένο νόμο του 2016. 4368, μπορούν τα οχήματα του ΕΚΑΒ να τα οδηγούν οδηγοί που εργάζονται σε δήμους και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πυροσβέστες, στόχος είναι να «ελευθερωθούν» διασώστες για να καλύψουν περισσότερες βάρδιες.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο θα μπορούν οι ασθενείς που μεταφέρονται με διακομιδή ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας, να μπορούν να συνοδεύονται από προσωπικό που εργάζονται ευρύτερα σε δομές υγείας.

Το σχέδιο του υπουργού Υγείας προκειμένου να μπορεί να αποφορτηθεί το σύστημα των διασωστών περιλαμβάνει ακόμη και ΣΔΙΤ, δηλαδή τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έτσι ώστε να μπορούν οι διοικητές νοσοκομείων να συνάψουν συμβάσεις έργου για τη μεταφορά όχι κύριων ασθενών, αλλά εκείνων που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και λαμβάνουν εξιτήριο.

Lifting νοσοκομείων και 10.000 προσλήψεις

Παράλληλα προχωρά και σε lifting μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επέλθουν ριζικές μεταρρυθμίσεις είτε σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις πολλών ειδικοτήτων στον τομέα της υγείας, είτε σε αυτές που έχουν να κάνουν με διοικητικές μεταρρυθμίσεις για την εξοικονόμηση πόρων.

Βασική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η πρόσληψη 10.000 εργαζόμενων στην Υγεία κάτι που για τον κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στον πολύπαθο τομέα της υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να προσληφθούν άνω των 800 εργαζομένων ιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, αλλά προκήρυξη που είχε βγει στον «αέρα» τους προηγούμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ