ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμμαχίες, οι τάσεις κι ο ρόλος Φαραντούρη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμμαχίες, οι τάσεις κι ο ρόλος Φαραντούρη
INTIME (ΑΡΧΕΙΟ)

Όσο οι φερόμενοι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ανακοινώνουν υποψηφιότητα τόσο θα πληθαίνουν τα σενάρια για το ποιοι και πόσοι θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την εξίσωση, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, τουλάχιστον όχι πριν δοκιμαστεί η πρότασή του για έκτακτο συνέδριο κι εκλογή και προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 15ης και 16ης Ιουλίου.

Ο ίδιος θα την φέρει προς ψήφιση, ύστερα πάντως από την απόρριψή της από την Πολιτική Γραμματεία της Κυριακής και, μάλιστα, με ηχηρό τρόπο αφού μόνο εκείνος την υπερψήφισε. Σε δηλώσεις του πάντως αναφέρει ότι «δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω στην εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Από εκεί και πέρα κι όπως πληροφορείται το CNN Greece, βολιδοσκοπείται έντονα τις τελευταίες ημέρες από πολλούς εντός, αλλά κι εκτός του κόμματος ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νικόλας Φαραντούρης, προκειμένου να είναι παρών την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι ως υποψήφιος πρόεδρος.

Το βασικό επιχείρημα όσων τον θεωρούν μια πολύ καλή επιλογή για την αξιωματική αντιπολίτευση περιστρέφεται γύρω από τον συναινετικό, ενωτικό και τεχνοκρατικό του λόγο ο οποίος είναι ζητούμενο σήμερα στην Κουμουνδούρου όπου οι διάφορες τάσεις- έστω και λίγο αποσυντονισμένες μετά την αποχώρηση Τσίπρα- δεν δείχνουν σημάδια συμπόρευσης σε μια κοινή γραμμή.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν πως το πλεονέκτημα μιας υποψηφιότητας Φαραντούρη είναι και το ότι μπορεί αφενός να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο βιογραφικού και κύρους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφετέρου να αναζωογονήσει το χώρο με έναν πολιτικό που δεν ανήκει στον κομματικό σωλήνα, έχει πίσω του μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή κι επαγγελματική εμπειρία, δεν έχει φθαρεί αφού δεν έχει διατελέσει βουλευτής ή υπουργός κι απέδειξε στη μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο ότι και κοινωνική γείωση διαθέτει- κατέγραψε στην Κεφαλονιά όπου ήταν υποψήφιος ένα από τα καλύτερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικώς-, αλλά και πολύ καλή μιντιακή παρουσία.

Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του κι αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Στο μεταξύ, για τη Δευτέρα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μετατίθεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη.

Αυτό συνέβη για να μην απαιτηθούν δύο νέες συνεδριάσεις μέχρι την Κεντρική Επιτροπή του μεθεπόμενου Σαββατοκύριακου, αλλά και για να μην φανεί πως η Π.Γ. ποδηγετεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν αναμονή μάλιστα και του ορισμού των τομεαρχών της τελευταίας από τον Σωκράτη Φάμελλο.

Τα πρώτα νομοσχέδια, άλλωστε, συζητούνται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα κι αυτό καθιστά απαραίτητο οι επιλογές να γίνουν από τον προσωρινό επικεφαλής της Κ.Ο., σε συνεννόηση ωστόσο με το προεδρείο της και με τους υποψήφιους τομεάρχες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ