ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν»

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν»
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Τη συνολική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα αλλά και το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του έδωσε στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι το κόμμα του θα ασκήσει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, «για να αναμετριέται η συντήρηση με τον γνήσιο αντίπαλό της» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρουσίασε μια εξωραϊσμένο εικόνα της οικονομίας.

«Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται», είπε, ενώ σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε μια ουσιαστική συνταγματική μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα να αποκτήσει λογοδοσία και υψηλά στάνταρ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί ισότιμα δημόσια πανεπιστήμια με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα κάνουν εμπόριο πτυχίο», ανέφερε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του που διήρκησε μόλις 28 λεπτά έκανε λόγο για κυβερνητική αναξιοπιστία, ενώ αναφερόμενος σε ζητήματα υγείας, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αναρωτιέμαι κύριε Μητσοτάκη, ξεχνάτε ότι είστε ο πρωθυπουργός που στα χρόνια της διακυβέρνησης σας, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Που 3.500 ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περιμένουν για ένα χειρουργείο. Και στον «Ευαγγελισμό» η λίστα". αναμονής για τις μη επείγουσες καρδιαγγειακές επεμβάσεις είναι 6 μήνες».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, ενώ -όπως είπε- θα επαναφέρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Παρουσίασε επίσης, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητα και την ενεργειακή μετάβαση, όπου απαιτείται -όπως επεσήμανε- η δυναμική διαπραγματευτική παρουσία της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο στόχαστρο του και το λεγόμενο επιτελικό κράτος, λέγοντας πως συμβαδίζει η επιτελικότητα με ρεκόρ μετακλητών και απευθείας αναθέσεων ή με σκέψεις για αποδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμικών αντίβαρων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως πίσω από την ταμπέλα μιας δήθεν «εκσυγχρονιστικής δύναμης», που χρησιμοποιεί η ΝΔ, υπάρχει ένα μοντέλο υπερσυγκεντρωτικής και πελατειακής εξουσίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ στο θέμα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε το μάτι στους νεοναζί και δεν επέτρεψε στον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη να κάνει τρία χρόνια προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι στις προθέσεις της η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ