ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος στη Βουλή: Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που με αγώνες πετύχαμε

Φάμελλος στη Βουλή: Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που με αγώνες πετύχαμε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την πρώτη του... εμφάνιση ως αρχηχός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, έκανε το απόγευμα της Πέμπτης (6/7), ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εκθειάζοντας την «προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως το κόμμα του θα ασκήσει με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, αλλά κι έξω από αυτή.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως πολλά από αυτά που υποσχέθηκε σήμερα Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του είτε ανέχθηκε τη χρονική περίοδο 2019- 2023, όπως η ακρίβεια, οι μισθοί, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος κι ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών.

«Με το βλέμμα μας σταθερά κι επίμονα στραμμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της θα επιχειρήσουμε να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις, υπηρετώντας την προσπάθεια επαναφοράς της αξίας της πολιτικής και των ιδεολογιών στο προσκήνιο. Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που με αγώνες και με μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε. Προφανώς και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες κι ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη τετραετία που τα βάρη στην κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν. Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας και υποβάθμισης της χώρας. Η ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο επίκεντρο της το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και της αβεβαιότητας, την υπεράσπιση της γνώσης και του πολιτισμού, τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, τα δικαιώματα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε πως τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο:

- να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας.

- Να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών.

- Να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται.

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να μιλήσει για την αναγκαιότητα και κατά προτεραιότητα συνεργασία στον προοδευτικό χώρο, αλλά η συνεργασία να αφορά την κοινωνία, να ξεκινά από αυτήν και να περιλαμβάνει και τα θέματα του κράτους δικαίου και δημοκρατικών αξιών: «Δεν έχουμε χώρο και χρόνο για παραγοντισμούς, αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας και προς όφελος συντηρητικών κι αντιλαϊκών πολιτικών».

Σε αυτήν την κατεύθυνση χαρακτήρισε πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα την ταχεία ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση, με την επικοινωνιακή υπεροπλία που έχει, επιδιώκει να σβήσει ό,τι έγινε μέχρι το 2015, αλλά επιδιώκει να ξεχάσουμε κι ό,τι έγινε το 2019-2023: «Δεν έχουμε μία νέα κυβέρνηση, αλλά μία συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, εξάλλου, πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΕΚΑΒ έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και είναι πρόχειρη: «Είναι λογική επιδέσμου σε τραύμα εγχείρησης. Ελλοχεύει και κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αφού το προσωπικό που θα διατεθεί δεν θα έχει επαρκή εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό κι ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγεία με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ».  

Σε σχέση με τα επιδόματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τα λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως το 2019 είχε υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά επιμένει να μην τον μειώνει.

Όσον αφορά την κυβερνητική υπόσχεση για αύξηση μισθών κατά 25%, υποστήριξε πως διαψεύδεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που η ίδια έστειλε στην ΕΕ: "«Το πραγματικό αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κερδών και μισθών την περίοδο 2019- 2022. Τι έχει να πει σήμερα η κυβέρνηση για το "greedflation”, τον πληθωρισμό απληστίας, την αύξηση δηλαδή του πληθωρισμού λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων; Μήπως σκοπεύει άραγε να συνεχίσει να κάνει λόγο μόνο για εισαγόμενη κρίση και ακρίβεια";

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για το ότι την περίοδο 2019- 2023 υλοποίησε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και προώθησης των ελαστικών φθηνών μορφών εργασίας: «Τώρα ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το παίζει Πόντιος Πιλάτος για τον νέο που για να σερβίρει πελάτες έπρεπε να μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0. Εμείς, όμως, πιστοί και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις, για ενίσχυση της εργασίας, για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανασύσταση κι ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, κατάργηση της υπερεργασίας, αλλά και κατοχύρωση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και του δικαιώματος στην απεργία».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους Φαρ Ουέστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, με επικοινωνιακές εξαγγελίες.

Αναφορικώς με το κράτος δικαίου, ο κ. Φάμελλος μίλησε για επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κυβέρνηση, αλλά και για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου επισημαίνεται με έμφαση πως «οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη κατώτερο των περιστάσεων, υπενθυμίζοντας πως όταν η αξιωματική αντιπολίτευση τον Ιούνιο του 2022 κατάθεσε πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας, ο πρωθυπουργός έλεγε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και χθες, ένα χρόνο μετά, θυμήθηκε να μιλήσει για τη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η καθαρά πολιτικάντικη αυτή προσέγγιση διατρέχει όλη την πολιτική της ΝΔ που με τη στάση της έδωσε χώρο στις ακροδεξιές αντιλήψεις να εισχωρήσουν στην κοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ