ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους «τρομάζει» στον ΣΥΡΙΖΑ η Αχτσιόγλου - Ζυμώσεις για αναβολή της εκλογής προέδρου

Ποιους «τρομάζει» στον ΣΥΡΙΖΑ η Αχτσιόγλου - Ζυμώσεις για αναβολή της εκλογής προέδρου
Η Έφη Αχτσιόγλου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το προσεχές Σαββατοκύριακο όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και το αν η εκλογή προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι πάλαι ποτέ προεδρικές Κίνηση Μελών και ΡΕΝΕ, στην οποία ανήκει ο Διονύσης Τεμπονέρας, αναμένεται να ζητήσουν σήμερα Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 13.00, το συνέδριο και η εκλογή προέδρου να λάβουν χώρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Όπως έλεγαν, μάλιστα, εκπρόσωποι των δύο αυτών τάσεων στο CNN Greece, υπάρχει μια πλειοψηφία 200- 100 στη 300μελή Κεντρική Επιτροπή που μπορεί να ανατρέψει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας της προπερασμένης Κυριακής για συνέδριο στα τέλη Αυγούστου κι εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το επίσημο επιχείρημα είναι πως η επιλογή προέδρου δεν μπορεί να γίνει με λογική πασαρέλας, στα γρήγορα και δίχως ουσιαστική ενημέρωση για την ιδεολογική πλατφόρμα με την οποία επιθυμεί να εκλεγεί.

Ανεπισήμως, η ανησυχία αρκετών μελών της Κίνησης Μελών, της ΡΕΝΕ, αλλά και πασοκογενών είναι πως από τη στιγμή που δεν μπορούν να κατεβάσουν τώρα μια ισχυρή υποψηφιότητα- Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έχουν σοβαρά μειονεκτήματα αποδοχής από ένα ευρύτερο κοινό- το κόμμα θα περάσει στα χέρια της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία θεωρούν πιο αριστερόστροφη και δεκτική στις επιθυμίες της Ομπρέλας, η οποία πάντως θα κατεβεί με υποψήφιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε θέση μάχης βρίσκονται και οι «6+ 6» (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος κ.ά.), οι οποίοι στηρίζουν Αχτσιόγλου και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν αναβολή της εκλογής, χρησιμοποιώντας κυρίως την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και παρουσίας του νέου αρχηγού στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Τα θετικά σχόλια που έλαβε, εξάλλου, ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρεμιέρα του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έχουν ανεβάσει τις μετοχές του στο εσωκομματικό ακροατήριο, με αρκετούς να βλέπουν με θετικό μάτι τη μονιμοποίησή του ή, έστω, την παράταση της θητείας του ώστε να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ