ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Στόχος είναι να λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Στόχος είναι να λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IN TIME

Ως ευκαιρία για επενεκκίνηση στις τουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, επιβεβαιωθηκε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για στροφή στις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Είναι καλύτερα να ζουμε σα φίλοι παρά στα κόκκινα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχει συνέπεια και συνέχεια για τη βελτίωση των σχέσων μας», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Δεν είναι απλή υπόθεση, και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και αυτό από μόνο του είναι σημαντική εξέλιξη. Είναι σημαντική κατάκτηση», είπε λέγοντας πως είναι πρόωρη η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη.

«Δεν είμαστε αφελείς αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», επεσήμανε ακόμη, τονίζοντας ότι μιλάμε με βάση την εθνική μας κυριαρχία.

Ο πρωθυπουργός, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον πρόεδρο Ερντογάν ενώ για το αν τον εμπιστεύεται ανέφερε πως εισέπραξε διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Μιλώντας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μια θετική διάθεση και πως τηρούνται όσα συμφωνούνται στη διάρκεια των επαφών που γίνονται.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την προσφυγή στη Χάγη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας. Σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανέφερε «μπορεί μία τέτοια συμφωνία να συνεπάγεται υποχώρηση από θέσεις που αφορούν αυτή τη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά με όρους που θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε μακριά από το να φτάσουμε στο σημείο όπου θα παίξουν τον ρόλο τους και η Βουλή και τα κόμματα».

«Η Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ επιθετική. Διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις. Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε σε καταστάσεις πολεμικής ετοιμότητας. Κάποιοι επένδυσαν σε αυτή την οξύτητα. «Τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους» θα λένε κάποιοι ενδεχομένως. Εγώ από την πλευρά μου θα πρέπει να διερευνήσω αν υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς», τόνισε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Ροδόπης είπε ότι το έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως η ερμηνεία της Λοζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται

Διορθώνουμε όποια λάθη και αρρυθμίες, σημείωσε ενώ μιλώντας για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε πως «δεν χρειαζόμαστε έφιππη αστυνομία αυτή τη στιγμή και υπογράμμισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται.

Τόνισε επίσης ότι ο ρόλος της είναι συμπληρωματικός.

«Για την έφιππη αστυνομία, σκέφτηκα ότι ίσως θα πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία. Νομίζω ότι δεν τη χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Ήταν κάτι που υπήρχε στον προγραμματισμό του υπουργείου ως μια σκέψη, έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία δεν το χρειαζόμαστε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

'Οπως εξήγησε: «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας. Σε αυτό το σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Προσλάβαμε ανθρώπους, έχουν παρουσία και λειτουργούν επικουρικά. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη, να χρειαστεί η παρέμβαση της κανονικής αστυνομίας», σημείωσε λέγοντας ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει», γι΄αυτό και ο ρόλος της είναι επικουρικός. «Για παράδειγμα να συνοδεύσει φοιτητές που θα φύγουν αργά το βράδυ από την πανεπιστημιούπολη. Έτσι δουλεύει και στο εξωτερικό. Είναι το όργανο που θα ειδοποιήσει αν υπάρχει βαριά παραβατικότητα, ναρκωτικά κλπ.. Ας ευχηθούμε να φτάσουμε σύντομα στο σημείο που δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του.

«Ο κ. Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο που ήταν και θα κάνει και τώρα».

«Αναμενόμενη η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα»

Σε ερώτηση πώς βλέπει την παραίτηση του κ. Τσίπρα και αν έχει κάποια προτίμηση για τον αντίπαλό του δήλωσε: «Η παραίτηση του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη. Προσφέρει στο κόμμα του ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Ο χρόνος θα το δείξει. Εγώ δεν έχω καμία προτίμηση. Η προτίμησή μου δεν είναι σε πρόσωπα, είναι στην άρθρωση ενός τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και με ευπρέπεια. Τα πρώτα δείγματα γραφής σε αυτό στη Βουλή ήταν θετικά. Μερικές φορές η κανονικότητα είναι ευκαιρία για τη χώρα. Το να είναι τα πράγματα βαρετά είναι ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης μερικές φορές», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν προτιμά ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ είπε: «Ο στόχος που έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε. Το παιχνίδι αυτό είναι ακόμα ανοιχτό. Ο κίνδυνος είναι να υπάρχει διαγκωνισμός αντιπολιτευτικού λόγου και να χάνουμε τη δυνατότητα συναινέσεων όπως για παράδειγμα στην ψήφο των αποδήμων. Μέλημά μου είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, να τρέξουμε γρήγορα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Είναι ο τελευταίος που πρέπει να εκφράσει άποψη για το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση».

Σχετικά με το κόμμα του Ηλία Κασιδιαρη και ενόψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών είπε ότι «θα εξετάσουμε τις επιλογές μας».

Για την αύξηση του ορίου στη βουλή στο 5% είπε ότι δεν είναι συζήτηση που τον αφορά και δεν το βλέπει να συμβαίνει. «Η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια που εμφανίστηκαν ως διάτονες αστέρες. Δεν θεωρώ ότι είναι κατ ανάγκη αυτή η απάντηση».

Ύψιστη κοινωνική αδικία η φοροδιαφυγή

«Η φοροδιαφυγή δεν είναι 60 δις αλλά είναι δεκάδες δις. Έχουμε τη δέσμευση να το αντιμετωπίσουμε. Για μένα δεν είναι αγγαρεία. Θεωρώ ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και δεύτερον γιατί μας λείπουν τα χρήματα αυτά για την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος».

«Έχουμε τη βούληση, αυτό θα φανεί στην πράξη. Έχουμε την τεχνογνωσία και περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Πχ ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο covid-19 άφησε και κάποια καλά όπως την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Και φυσικά η χρήση των δεδομένων που μας επιτρέπουν να βλέπουμε αν κάποιος που δηλώνει 5000 εισόδημα ζει μια ζωή που δεν συνάδει με αυτό το εισόδημα ή με τις καταθέσεις του», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει στην ακρίβεια

Για την ακρίβεια στα τρόφιμα ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος και υπάρχει υποψία ότι αποκτά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει. Με την ακτοπλοΐα έγινε μια συζήτηση και σύντομα θα δούμε κάποιες πρώτες κινήσεις. Ζητήματα ελέγχων, διαφάνειας, προσφορών, εκπτώσεων. Έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό που κάνει ελέγχους. Στο ζήτημα των τροφίμων ένας τρόπος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Γι' αυτό δούλεψε το καλάθι του νοικοκυριού».

«Το Καλάθι του Νοικοκυριού δούλεψε και αντιγράφεται, όπως και το Market Pass, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Επίσης όπως είπε είναι πιθανή η δημιουργία παρατηρητήριου τιμών και στην ακτοπλοΐα, όπως έχει δημιουργηθεί για τα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα. «Δεν εφησυχάζουμε ειδικά σε φαινόμενα που μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε ότι υπάρχει μείωση του κόστους αλλά όχι και μείωση των τιμών. Θα πρέπει να το περιμένουν οι πολίτες, το δικαιούνται, από την κυβέρνηση», τόνισε.

«Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων. Θα γίνουν και λάθη. Έχουμε φιλόδοξο σχέδιο, θα κριθούμε για την υλοποίησή του. Το σχέδιο αυτό έχει στόχους. Η διακυβέρνηση συνίσταται στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών. Εγώ ο ίδιος είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου. Οφείλουμε να μην είμαστε θύματα της γυάλινης σφαίρας και αν γίνονται λάθη να τα βλέπουμε και να τα διορθώνουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει 3η τετραετία είπε ότι δεν είναι κάτι που το σκέφτεται αυτή τη στιγμή καθόλου. «Η πολιτική είναι αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή το μέλημά μου είναι η δεύτερη τετραετία να είναι καλύτερη από την πρώτη και πιστεύω ότι σε μια οκταετία, θα μιλάμε για πραγματικά άλλη Ελλάδα», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ