ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Χρυσουλάκης: Η κυβέρνηση αποδεικνύει την αξιοπιστία της στις δεσμεύσεις της προς τους ομογενείς

Γ. Χρυσουλάκης: Η κυβέρνηση αποδεικνύει την αξιοπιστία της στις δεσμεύσεις της προς τους ομογενείς
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Την πεποίθηση ότι πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την ψήφο των ομογενών εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, αναφέροντας σε δήλωσή ότι αυτό γίνεται εφικτό με τη νέα νομοθετικό ρύθμιση της κυβέρνησης που «αποδεικνύει την αξιοπιστία της όσον αφορά τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό και τους απανταχού Έλληνες Ομογενείς».

Ο κ. Χρυσουλάκης υπογραμμίζει ότι η Διασπορά «συνιστά ένα από πιο ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού, με δυναμισμό, δημιουργικότητα και καταξιωμένη πορεία. Λειτουργεί ως παράγοντας φιλίας και αλληλεγγύης με τις χώρες διαμονής».

Αναλυτικά η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας:

Η κυβέρνηση στέκεται και πάλι στο ύψος των περιστάσεων και αποδεικνύει την αξιοπιστία της όσον αφορά τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό και τους απανταχού Έλληνες Ομογενείς. Η 20η Μαΐου και η 24η Ιουνίου 2023 αποτέλεσαν δύο ιστορικές μέρες για τη σύγχρονη Δημοκρατία μας, καθώς εγκαινιάστηκε με επιτυχία μια νέα θεσμική διαδικασία με τη συμμετοχή των Ελλήνων στο εξωτερικό, για πρώτη φορά, σε βουλευτικές εκλογές.

Οι Έλληνες του εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν μαζικά στις εκλογές, με συμμετοχή που έφτασε το 80% το Μάιο και 70% τον Ιούνιο. Η υψηλή συμμετοχικότητα έθεσε έναν οδοδείκτη για την ενίσχυση της θεσμικής διαδικασίας στο μέλλον και εξέπεμψε ένα ηχηρό μήνυμα και σε συμβολικό επίπεδο, ένα μήνυμα που λειτούργησε ενισχυτικά στις σχέσεις της ελληνικής Πολιτείας με τους απανταχού Έλληνες, ενδυναμώνοντας έμπρακτα τους δεσμούς τους με την Πατρίδα μας. Η κυβέρνηση άκουσε αυτό το μήνυμα και προχωρά άμεσα στην ψήφιση του νέου νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, αίροντας πλέον όλους τους περιορισμούς.

Σε δήλωσή μου, πέρυσι, σε ομογενειακή εφημερίδα στην Αυστραλία, την οποία επανέλαβα σε όλες τις επαφές που είχα με τους Απόδημους αδελφούς μας, σημείωσα ότι η ψήφος των Ομογενών μας αποτελούσε πλέον κεκτημένο για το πολιτειακό μας σύστημα και ότι η προηγούμενη διαδικασία ήταν ένα μόνο ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα. Είχα επισημάνει ότι επιθυμία μας είναι τελικά να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, όλοι οι Ομογενείς μας. Και μάλιστα είχα εκφράσει τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Τώρα ήρθε η ώρα να αρθούν οι άδικοι περιορισμοί που έθετε ο νόμος για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες, έτσι ώστε να έχουν όλοι οι Ομογενείς μας λόγο στα κοινά της χώρας, για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα Βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. θα έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε να αφορά ουσιαστικά την πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής Ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες».

Η πολυπληθής ελληνική Διασπορά συνιστά ένα από πιο ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού, με δυναμισμό, δημιουργικότητα και καταξιωμένη πορεία. Λειτουργεί ως παράγοντας φιλίας και αλληλεγγύης με τις χώρες διαμονής. Αποτελεί υπόδειγμα Διασποράς με μέλη που έχουν ενταχθεί πλήρως και σημειώνουν πρόοδο στη χώρα υποδοχής, διατηρώντας ταυτόχρονα άσβεστη τη φλόγα του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, μεταφέροντας και διαχέοντας τις οικουμενικές αξίες τους και αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη διεθνή προβολή της χώρας μας και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, λειτουργώντας ως σημαντικός παράγοντας Δημόσιας Διπλωματίας της χώρας μας. Με το νέο νομοσχέδιο, όλοι οι Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας και προχωρούμε μαζί προς όφελος των κοινών μας στόχων και οραμάτων για τη μητέρα Πατρίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ