ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για εκλογή προέδρου και η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές

Ξεκίνησε η Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για εκλογή προέδρου και η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές
EUROKINISSI / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου, αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδριάζει σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στις 26- 27 Αυγούστου που θα εγκρίνει και τυπικά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.

Η εκλογή προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου και στην περίπτωση περισσότερων των δύο υποψηφιοτήτων β' γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου έχουν κι όσοι γίνουν μέλη του κόμματος στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε και το Μάιο του 2022.

Το έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το σκεπτικό πίσω από την επίσπευση των διαδικασιών είναι πως δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ημέρα αντιπολίτευσης και το κόμμα οφείλει να είναι έτοιμο και για τη ΔΕΘ, αλλά και για τις ευρωεκλογές.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην Κεντρική Επιτροπή θα αποφασιστεί και νέα στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιμένοντας ωστόσο στην υποστήριξη υποψηφίων ευρείας αποδοχής και νίκης είτε προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ είτε από την ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ζητηθεί από την Κεντρική Επιτροπή να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία να λάβει αποφάσεις για τις περιφέρειες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιοτήτων κεντρικών στελεχών.

Σε επίπεδο δήμων θα ανακοινωθούν στηρίξεις εκεί που έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες και θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους από τα κομματικά όργανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ