ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Βελτίωση της στήριξης για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Σκυλακάκης: Βελτίωση της στήριξης για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά
INTIME

Βελτίωση της στήριξης για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, με οικονομικά αλλά και κλιματικά κριτήρια και ταχύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εάν έχουμε κάποια ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει στηρίζοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε:

«Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις.

Ταυτόχρονα, προχωρούμε και όλος ο σκοπός είναι να πάμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς την ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα και την ένταξη της αποθήκευσης στο σύστημα, γιατί οι ΑΠΕ θέλουν και αποθήκευση για να δουλέψουν, έτσι ώστε να έχουμε μία μόνιμη πίεση προς τα κάτω, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μεσομακροπρόθεσμα.

Επίσης, αυτό έχει μεγάλη σημασία, για να ενισχύσουμε πολύ σημαντικά τους ενεργειακά ευάλωτους. Πρέπει να τους προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Διαφέρει ο κοινωνικά ευάλωτος από τον ενεργειακά ευάλωτο. Σημειώστε, ο ενεργειακά ευάλωτος είναι αυτός που από τη φύση του νοικοκυριού του, σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας, π.χ. έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του, που πρέπει να καταναλώνει σε ενέργεια.

Συνεπώς, με το ίδιο εισόδημα κάποιος άλλος μπορεί να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν έχει αυτήν την υπερβάλλουσα πίεση στην ενέργεια, και αυτός δεν μπορεί. Εκεί, λοιπόν, εμείς θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, πολύ σύντομα, ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε τη στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους και ταυτόχρονα να βρούμε πόρους, για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε σωστές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».

Σε σχέση με την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού Δικτύου, δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα τόνισε πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στην ηλεκτροδότηση. «Υπήρξε πολύ μεγάλη επιτάχυνση και στα έργα στο δίκτυο, αλλά και στην είσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών, που αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, της δικής μας διακυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ειδικά στους καύσωνες τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερο. Και έτσι το σύστημά μας, εγγενώς πια, είναι πιο ευσταθές, στους καταναλωτές επειδή έγιναν αυτές οι επενδύσεις. Πιο δύσκολη είναι η περίοδος το χειμώνα όταν υπάρχουν ανάγκες θέρμανσης και συννεφιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ