ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διεργασίες στα κόμματα για τη μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι διεργασίες στα κόμματα για τη μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σπεύδουν να ανακοινώσουν τους υποψηφίους που στηρίζουν με χρίσμα ή σιωπηρά σε μεγάλους κεντρικούς δήμους (Αθήνα Πειραιά, Θεσσαλονίκη), καθώς  και στις μεγάλες περιφέρειες αρχής γενομένης από την Αττική.

Ο γαλάζιος υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττική Νίκος Χαρδαλιάς είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Γιώργο Πατούλη στη σκιά όλων όσων εξελίχθηκαν, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσύρει από την κούρσα των εκλογών τον νυν περιφερειάρχη. Η συνάντηση των δύο έγινε σε καλό κλίμα και ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε από τον κ. Πατούλη για τις δράσεις της Περιφέρειας, τις άμεσες ανάγκες και τις εκκρεμότητες.

Στο μεταξύ όλος ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι στο πλευρό του κ. Χαρδαλιά και μετά τις 20 Αυγούστου θα αρχίσουν οι πρώτες δράσεις στήριξης του υποψηφίου. Στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση του κ. Χαρδαλιά κατά την παρουσίαση της παράταξης του.

Το στίγμα των συνολικών κινήσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Ο Νίκος Χαρδαλιάς, είπε, είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει τρέξει πολύ, για να λύσει θέματα των πολιτών και στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Διεργασίες στην αντιπολίτευση

Και τα υπόλοιπα κόμματα σπεύδουν να δώσουν χρίσματα στους υποψηφίους τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο γρίφος του δήμους Αθηναίων λύθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Μετά από μία ψηφοφορία θρίλερ στην Πολιτική Γραμματεία το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας έλαβε ο Κώστας Ζαχαριάδης που επικράτησε του Νίκου Φίλη με ψήφους 17 έναντι 15. Νωρίτερα έπεσαν τίτλοι τέλους για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, καθώς η σχετική πρόταση καταψηφίστηκε (με 25 κατά, 14 υπέρ και ένα λευκό) στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του Νίκου Ανδρουλάκη σπεύδουν για τον δικό τους υποψήφιο στο δήμο Αθηναίων αφού για την Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζουν τον Γ. Σγουρό πρώην περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ επί Φώφης Γεννηματά. Ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας παρουσίασε το έμβλημα και το κεντρικό σύνθημα του συνδυασμού του και στο βίντεο που παρουσίασε αναφέρεται πως «Η Αθήνα είναι η καρδιά μας. Η πόλη που αγαπάμε, η πόλη που μας εμπνέει και μας οδηγεί».

Καθηγητής στο ΕΜΠ ο ίδιος, ενώ τον στηρίζουν και δύο πρώην δήμαρχοι ανάμεσα σε 70 προσωπικότητες που υπογράφουν τη διακήρυξή του: ο πρώην δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης και της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης. Ο κ. Δούκας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τώρα είναι η ώρα για συμμετοχή και δράση. Τώρα μπορούμε, μα δημιουργήσουμε την πόλη που επιθυμούμε. Σας καλώ μαζί να το τολμήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ