ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Προβληματισμός στο Μαξίμου για τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. - Κριτική από την αντιπολίτευση

Νέα Φιλαδέλφεια: Προβληματισμός στο Μαξίμου για τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. - Κριτική από την αντιπολίτευση
INTIME

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη αλλά και την δημόσια παραδοχή του αρμόδιου υπουργού για «πρωτοφανή αποτυχία της αστυνομίας». 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται εκτός Αθηνών, από την πρώτη στιγμή είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους επιτελείς του προκειμένου να ενημερώνεται σε real time για τους χειρισμούς και τις ενέργειες που γίνονται.

Η σαφής γραμμή που δόθηκε αμέσως μετά τα επεισόδια και όταν έγιναν αντιληπτές οι ολιγωρίες των αρμοδίων στις αστυνομικές αρχές είναι ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν όσο υψηλά και αν βρίσκονται τα πρόσωπα που δεν ενήργησαν εγκαίρως για την αποτροπή των αιματηρών επεισοδίων.

Πολλώ δε μάλλον όταν υπήρχε ενημέρωση τουλάχιστον δύο 24ωρα νωρίτερα για την «κάθοδο» των Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι ανενόχλητοι διέσχισαν τη μισή χώρα πριν φθάσουν στην Αθήνα και χρησιμοποιώντας το Μετρό φθάσουν στον τόπο του εγκλήματος.

Αποτελεί εξάλλου κοινό μυστικό ότι η καρατόμηση των επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς μετά την ενδελεχή εξέταση των γεγονότων αναμένεται να υπάρξουν και άλλες απομακρύνσεις.

Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη δημόσια τοποθέτησή του, παραδέχθηκε τα λάθη και τις ολιγωρίες κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Ό,τι μας δείξει η έρευνα θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις» σημείωσε με νόημα ο κ. Οικονόμου, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις για νέες απομακρύνσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, τα πρωτοφανή γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και οι εσφαλμένοι χειρισμοί προκαλούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας την αποπομπή του.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την παραίτηση του κ. Οικονόμου, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα του Μαξίμου.

Και αυτό γιατί αφενός ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στο πόστο του, μόλις λίγες μέρες - μετά την απομάκρυνση του κ. Μηταράκη λόγω των χειρισμών του στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών – και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το αν ο υπουργός είχε ενημέρωση από τους υπεύθυνους για τα σήματα τα οποία είχαν λάβει σχετικά με τα δολοφονικά σχέδια των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο ίδιος ο κ. Οικονόμου εξάλλου στις δηλώσεις του είπε ότι δεν θα είχε κανένα θέμα να παραιτηθεί αν τα όσα συνέβησαν είχαν να κάνουν με τον πολιτικό σχεδιασμό.

«Ο κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν» ανέφερε συγκεκριμένα.

Προτεραιότητες

Προς το παρόν, στο κυβερνητικό στρατόπεδο το βάρος πέφτει πρωτίστως στη σύλληψη και καταδίκη των υπευθύνων καθώς και την αποτροπή ανάλογων επεισοδίων - όπως για παράδειγμα στον αποψινό αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ - και στην απόδοση ευθυνών στους αξιωματικούς που δεν εκπόνησαν εγκαίρως σχέδιο αποτροπής των επεισοδίων.

Δευτερευόντως θα ασχοληθούν με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αν και δεν είναι λίγοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα αφήσει αρνητικό αποτύπωμα, κάτι που απεφεύχθη με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ