ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση COSCO για βελτιώσεις Δρίτσα - στο Πεκίνο αύριο ο Αλ. Τσίπρας

Ικανοποίηση COSCO για βελτιώσεις Δρίτσα - στο Πεκίνο αύριο ο Αλ. Τσίπρας
Eurokinissi-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Την ικανοποίησή τους για τις σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασαν στελέχη της κινεζικής Cosco.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αλλά ούτε αλλαγής αναφορικά με την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, που θα μπορεί να αλλάζει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Η κινεζική πλευρά αυτό που φέρεται να επιθυμούσε να έχει προστεθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης είναι η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με τις εκτελέσεις έργων, αλλά και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που μπορεί να προκύψουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

cosco11

Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα πάντως με τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, στο άρθρο 9 στην παράγραφο 1 όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς δύναται να προκηρύσσει διαγωνισμούς και να αναθέτει συμβάσεις έργων ως ιδιωτικές, προστίθεται η φράση «χωρίς να υποχρεούται προς τούτο να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3 σχετικά με τις οριστικές μελέτες και τα έργα που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και απαιτείται σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής «η εν λόγω έγκριση θα πρέπει να χορηγείται 90 ημέρες από την υποβολή της οριστικής μελέτης συνοδευόμενης από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης».

Νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν στο άρθρο 6 και στην επίλυση διαφορών, όπου οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης θα επιλύεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις περιλαμβάνονται και στο άρθρο 12, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να υιοθετεί, να τροποποιεί και να εφαρμόζει δεσμευτικούς εταιρικούς κανόνες και κανονισμούς που θα ισχύουν για τον ίδιο στο βαθμό που αυτό είναι ειδικότερα αναγκαίο από τη σύμβαση παραχώρησης ή και να επιτρέπεται από την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εσωτερικές πτυχές της οργάνωσης της δομής των υπηρεσιών και των λειτουργιών της.

Στο άρθρο 19, επίσης, στην παράγραφο 2, αναφορικά με την παραχώρηση της περιοχής των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, «η χρήση της έκτασης ασκείται αποκλειστικά και μόνο από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας χωρίς δικαίωμα παραχώρησης χρήσης σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ο δήμος δεν οφείλει αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης».

Επίσης, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα άρθρα 14-15-19 δεν αφορούν θέματα της σύμβασης παραχώρησης.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επισήμαναν ότι η σύμβαση παραχώρησης προωθήθηκε στη Βουλή όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί με την κινεζική πλευρά και ορισμένες παρεμβάσεις έγιναν εν συνέχεια από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση της σύμβασης με το ελληνικό δίκαιο.

COSCO - Δρίτσας: Σημειώσατε 1

Μετά από δίωρο κρίσιμων διαβουλεύσεων, σε μια προσπάθεια να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η συμφωνία με την Cosco, ο Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε τις αλλαγές που ζητούσαν οι Κινέζοι, κάνοντας λόγο για ένα «ζήτημα που γεννήθηκε εκ του μη όντος».

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής μέχρι ο Θοδωρής Δρίτσας να τους παρουσιάσει τις βελτιώσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί ο κινεζικός όμιλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, θέλοντας να διαλύσει τις όποιες σκιές προκάλεσαν οι παρεμβάσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, είπε πως στόχος ήταν η αποφυγή τριβών στο μέλλον, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

DRITSAS 2

Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Σε μια παρέμβαση ιδεολογικά χρωματισμένη, αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου με σαφήνεια διατυπώθηκε ότι δεν είναι υπέρ της λύσης των ιδιωτικοποιήσεων ειδικά στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για αλλαγή πλεύσης σε μια επιλογή σχεδόν καταναγκαστική, που επιβραβεύθηκε από τους πολίτες.

Ο Θοδωρής Δριτσας επεσήμανε ότι στο δίωρο που μεσολάβησε εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια για την υπέρβαση κάθε επιφύλαξης και ισχυρίστηκε ότι το θέμα που ανέκυψε με την επιστολή της Cosco δεν είχε βάση, καθώς οι αλλαγές που έγιναν δεν παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα. «Η φασαρία και η αναταραχή μετά την επιστολή δεν είχε ουσιώδη βάση και οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση δεν συνιστούσε παραβίαση όσων είχαν συμφωνηθεί», είπε.

Σε μια προσπάθεια δε, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωινή του δήλωση για τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, υποστήριξε ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης να ελέγχει και να παρεμβαίνει σε όλα τα σχέδια νόμου. «Μεταφέρθηκε ως είδηση ότι ο Δρίτσας αδειάζει το Μαξίμου», είπε και κάλεσε την αίθουσα να αντισταθεί στις αθλιότητες.

Άνω - κάτω η Βουλή

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν με διάχυτη καχυποψία την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητάει η Cosco για να μην τινάξει τη συμφωνία για την παραχώρηση του ΟΛΠ στον αέρα.

Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα υπόλοιπα κόμματα απαίτησαν και πέτυχαν τη διακοπή της συνεδρίασης μέχρι ο Θοδωρής Δρίτσας να τους παρουσιάσει τις βελτιώσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθεί ο κινεζικός κολοσσός.

Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσαν οι αναφορές Δρίτσα στις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης για την αλλαγή των συμφωνηθέντων, αλλά και η απόπειρα να συσχετίσει την αντιπολίτευση με αλλότρια συμφέροντα. «Με ποια πλευρά είστε; Με αυτή της ορθής νομοθέτησης ή με την άλλη πλευρά που μπορεί να είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορεί να είναι υπέρτερη του Κοινοβουλίου;», ήταν το ερώτημα που τους απηύθυνε ο Θοδωρής Δρίτσας, που δέχθηκε σφοδρή κριτική.

Για διασυρμό της χώρας έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη ζητώντας να πληροφορηθεί εάν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός. «Εμείς χθες ψηφίσαμε θετικά αλλά ο υπουργός μας κορόιδεψε. Και δεν έχουμε καταλάβει ποιος έκανε αυτό το ατόπημα... Πορτοφολάς το έκανε», ήταν το καυστικό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με αφορμή τη χθεσινή αναφορά Δρίτσα στο Δράκο του Κούνδουρου, είπε: «Ο Δράκος ήταν κινηματογραφικό δράμα, ενώ εδώ πρόκειται για κωμωδία».

«Τα έχετε δώσει όλα στο κινέζικο μονοπώλιο», ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι μίλησε για ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Για παλινωδίες Δρίτσα μίλησε ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας συμφώνησε να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να κατατεθούν οι αλλαγές, όπερ και εγένετο.

Στην Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας

Στον απόηχο των γεγονότων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει, από αύριο έως και την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί αύριο, Παρασκευή στις 17.00, από την Αθήνα για το Πεκίνο, ενώ το πρόγραμμά της επίσημης επίσκεψής του έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή 1 Ιουλίου: Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο.

Σάββατο 2 Ιουλίου:

09:00: Άφιξη στο Πεκίνο.

18:30: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.

11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.

14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.

15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.

16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.

16:45: Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.

17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.

18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.

16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.

9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.

10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.

13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.

15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση αναφέρεται η τοπική ώρα. Η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ