ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αυτή τη φορά τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας δεν θα μείνουν στο συρτάρι

Πώς αυτή τη φορά τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας δεν θα μείνουν στο συρτάρι
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Αποφασισμένος να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αστοχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Η επίλυση ζητημάτων ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και εκτιμά πως η πρόσφατη ψήφος των πολιτών, αποτέλεσε εντολή για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και να εξαλειφθούν φαινόμενα παραβατικότητας και οπαδικής βίας.

Να μην επαναληφθούν τα ίδια

Παρά το ότι μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση νομοθέτησε σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ουδέποτε επιβλήθηκε κάποια σχετική ποινή. Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε αστοχίες της αστυνομίας και έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στα γήπεδα. Ο έλεγχος στις θύρες των γηπέδων, στα εισιτήρια και ταυτότητες περνά στην αστυνομία, οι σύνδεσμοι των φιλάθλων σταματούν τη λειτουργία τους και η ΕΛ.ΑΣ. θα επεμβαίνει όπου κρίνεται αναγκαίο χωρίς να το γνωρίζουν εκ των προτέρων οι παράγον τες του ποδοσφαίρου.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα σημεία των γηπέδων προκειμένου να εξασφαλιστεί εικόνα που θα αξιοποιείται σε περίπτωση επεισοδίων.

Δεσμεύσεις ενώπιον του προέδρου της UEFA

Το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην απωλέσει το αίσθημα του μεταρρυθμιστή έναντι της κοινωνίας, αποδεικνύεται -σύμφωνα με τους συνεργάτες του, και από ένα ακόμη γεγονός.

Όλες οι συζητήσεις για το θέμα της οπαδικής βίας, έγιναν παρουσία του προέδρου της UEFA. Ο κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε την ευκαιρία να ακούσει ο ίδιος τις δεσμεύσεις των προέδρων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της Ελλάδας, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (ο κ. Ιβάν Σαββίδης εκπροσωπήθηκε από τον Αρτουρ Νταβιντιάν καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό). Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι καταδίκασαν τη βία στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και συνολικά τα έκτροπα που σημειώνονται στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι συμφωνήσαμε και με τον Πρόεδρο της UEFA να συνεργαστούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως με την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών, ώστε η UEFA όχι απλά να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA».

Το μήνυμα στους προέδρους των ΠΑΕ

Παράλληλα το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός προς τους προέδρους των ΠΑΕ είναι η ανάληψη ευθυνών και από τη δική τους πλευρά. Για αυτό και σημείωσε ότι οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, «είναι οι πρώτοι που εξάλλου έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο. Μέσα στα γήπεδα έχουν και αυτοί ένα χρέος, μια αποστολή, να ενεργοποιήσουν κάμερες, να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη. Αλλά έχουν και ένα χρέος έξω από το γήπεδο: να εμπνέουν την αγάπη προς τον σύλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ