ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδίκη της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων από τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Καταδίκη της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων από τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ AP Photo/John Minchillo

Την καταδίκη τους για την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στη νεκρή ζώνη, εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση οι πρεσβείες των τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται πως μέλη της UNFICYP δέχθηκαν επίθεση όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την παράνομη κατασκευή δρόμου στη νεκρή ζώνη.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύει το κυπριακό philenews.

Οι τρεις πρεσβείες εκφράζουν ακόμη τις σοβαρές τους ανησυχίες για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά στη ζώνη ασφαλείας, που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του ΟΗΕ, στο δικοινοτικό χωριό Πύλα.

«Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν πρόταση για την αντιμετώπιση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών στην περιοχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία καλούν τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή και να σέβονται την εξουσιοδοτημένη αρχή της UNFICYP και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

Προειδοποιούν ότι περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης μπορεί να υπονομεύσουν τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες διευθέτησης.

«Οι μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την καταπάτηση στη νεκρή ζώνη, πρέπει να σταματήσουν, επιτρέποντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», τονίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ