ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πυρκαγιές «ανάβουν» την κόντρα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση

Οι πυρκαγιές «ανάβουν» την κόντρα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη ΚΙκίλα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι τεράστιες φλόγες που υψώνονται στα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών ανά τη χώρα έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση, με την καθολική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα να μην προλαβαίνει τις τραγωδίες, αφού ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φωτιές αρκετοί άνθρωποι.

Η εικόνα με τα πολλά και δύσκολα πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχει προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιρρίπτουν ευθύνες στο Μαξίμου για έλλειψη προληπτικής πολιτικής αλλά για διαχείριση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες,Τρίτη, 22/8, το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς για το επίπεδο της επικινδυνότητας τις επόμενες μέρες καθώς φαίνεται πως θα εξακολουθήσουν να επικρατούν οι δυνατοί άνεμοι που βοηθούν στις αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν την κατάσβεση.

Πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών, όμως βάση της συνολικής εικόνας, δεν φαίνεται να επαρκούν για την κατάσβεση των μετώπων.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που ζητά μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιμένει ότι το φετινό καλοκαίρι είναι πρωτόγνωρο αφού το επίπεδο του συναγερμού ξεπερνά τις δύο - τρεις μέρες όπως ήταν συνήθως και φτάνει ακόμη και τις δέκα, με συνέπεια να εγείρει νέες συζητήσεις για άλλου τύπου αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

«Προσπάθεια εργαλειοποίησης»

Ο κ. Μαρινάκης επιχείρησε να αντικρούσει τις ευθύνες που αποδίδει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και για αυτό την κατηγόρησε συνολικά για προσπάθεια εργαλειοποίησης των πυρκαγιών.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Αντιπολίτευση, δυστυχώς, συνεχίζει -λες και δεν έγιναν εκλογές- να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη. Κατηγορεί τους πάντες για τα πάντα και νομίζω ότι δεν έχουμε αυτή την στιγμή το χρόνο και δεν μας επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασης να μπούμε σε μία τέτοια αντιπαράθεση».

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης αποδέχθηκε την ανάγκη ότι πλέον μετά και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί «οφείλουμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και, βέβαια, ακόμη πιο εξελιγμένα υπηρεσιακά σχέδια. Σε ότι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σημείωσε ότι έχουν υλοποιηθεί, και έχουν εκπονηθεί μέσα στο 2022 και στο 2023 μόνο, έργα έξι εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή τα περισσότερα, αναλογικά, από ό,τι σε όλη τη χώρα. Στις αιτιάσεις δε της αντιπολίτευσης ότι δεν επαρκεί το προσωπικό στα δασαρχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «στα Δασαρχεία της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας, του Έβρου. Δηλαδή, σε περιοχές που εκτυλίσσεται όλο αυτό το οποίο γίνεται με τα πάρα πολλά παράλληλα μέτωπα».

«Άρα ποια είναι η απάντηση;» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ποτέ δεν είναι τίποτα αρκετό. Πάντα πρέπει να γίνονται περισσότερα, να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και να έχουμε υπηρεσιακά σχέδια εκκένωσης».

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψεύτικες υποσχέσεις.

«Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες δεν είναι αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης. Όταν έχεις φτάσει να κινδυνεύει και να είναι κλειστό δύο ημέρες το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στην βόρεια Ελλάδα δεν παρέχεις ασφάλεια στους Εβρίτες. Δεν υπάρχει ετοιμότητα και δεν έχουμε λάβει κανένα μάθημα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε πως «η χώρα μας δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση η οποία θα έρχεται εκ των υστέρων να ρίχνει τις ευθύνες πάντα σε έναν εξωτερικό κίνδυνο, όπως είναι το μέγεθος των φυσικών καταστροφών και να αρκείται σε μία συγγνώμη».

Βολές και από ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ

Το ΠΑΣΟΚ από τη δική του πλευρά σχολιάζοντας «την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση συναγερμού που βρίσκεται η χώρα τονίζει πως ο απολογισμός είναι τραγικός».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί κοντά στους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους καθώς θεωρεί ότι «η κυβέρνηση δεν προασπίζεται τις ανθρώπινες ζωές»: «Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών μας συγκλονίζουν. Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, η τεράστια οικολογική καταστροφή και οι ζημιές σε περιουσίες».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας σημειώνει επίσης ότι «επικρατεί ένα γενικό έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών σε πολλαπλά επίπεδα. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά την «επιτελική» της ανεπάρκεια και τη διαχειριστική αναποτελεσματικότητά της.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη 23/8, τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που καίνε τα πάντα ο Περισσός σημειώνει ότι «στα μεγάλα πύρινα μέτωπα αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να παρουσιάζει ως “αντιπυρικό σχεδιασμό” την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ