ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρκαγιές: Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και οι αλλαγές σε πρόληψη και κατάσβεση

Πυρκαγιές: Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και οι αλλαγές σε πρόληψη και κατάσβεση
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Για το χειρότερο καλοκαίρι από την εποχή που ξεκίνησαν να συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση των πολλαπλών πύρινων μετώπων αλλά και για τα μέτρα πρόληψης.

Οι φωνές που ζητούν επικαιροποίηση όλων των μέτρων πρόληψης και κατάσβεσης, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικά με βάση και τις κλιματικές αλλαγές ολοένα και αυξάνονται.

Χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να εξάγει κανείς από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις πυρκαγιές από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.

Τα στοιχεία για την αλλαγή των δεδομένων

Φέτος η κατάσταση συναγερμού 5, ενεργοποιήθηκε διπλάσιες φορές από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Πουρνάρας, αναφέρει ότι το Σώμα στο οποίο είναι επικεφαλής είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά, και ίσως και διεθνώς, που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Οι πυροσβέστες δίνουν ένα τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία μέσα σε συνθήκες ακραίες .

Ο επικεφαλής της ομάδας δασολόγων και μετεωρολόγων που εκδίδει τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ο κ. Φοίβος Θεοδώρου τονίζει ότι το χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου ήταν ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι ευνοούσαν ακραία φαινόμενα.

Ο Προϊστάμενος του κλάδου τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Γιώργος Μιχαλόπουλος είναι ο υπεύθυνος που «πατά» το κουμπί του 112, του συναγερμού που ενημερώνει τους κατοίκους για εκκενώσεις σε περιοχές που κινδυνεύουν. Ο ίδιος τονίζει ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο κ. Μιχαλόπουλος, εξηγεί ακόμη τη σημασία της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων αλλά και τις προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

Στο στρατηγείο της μάχης κατά των πυρκαγιών ο γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας αυτό που σημειώνει είναι ότι τα τελευταία 2,5-3 χρόνια γίνονται έργα πρόληψης περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρία χρόνια να καλυφθούν και να θεραπευτούν οι ελλείψεις δεκαετιών. «Όσα λεφτά και να είχαμε αποκλείεται να καθαρίζαμε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας» τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ