ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή με φόντο πυρκαγιές και ακρίβεια

Η πρώτη «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή με φόντο πυρκαγιές και ακρίβεια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Σύγκρουση κορυφής θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών που ακόμα καίνε στον Έβρο, την ακρίβεια και να θέτει τη δική του ατζέντα για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην επόμενη τετραετία.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, διεξάγεται σχεδόν μια εβδομάδα από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σειρά μέτρων για την οικονομία και την κοινωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, με τον κ Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του να επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά κυρίως τις απαραίτητες αλλαγές στον τομέα της πρόληψης. Παράλληλα προετοιμάζουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Ο πρωθυπουργός που χθες συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους, αλλά και να εξειδικεύσει και πώς αντιλαμβάνεται στην πράξη αυτή την έννοια του πολυδύναμου, του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που προωθεί.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των εξαγγελιών που θα γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ, ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Στην πυροπροστασία και την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως απαιτείται αναμόρφωση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σηκώσει το γάντι που πετά η αντιπολίτευση, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως τα κόμματα αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ακούγοντας δε την κριτική περί επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης των πυρκαγιών, τόσο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κάνουν λόγο για ανευθυνότητα.

«Είναι δυνατόν να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο από τη στιγμή που τα φαινόμενα των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με τη χώρα να βρίσκεται για πολλές μέρες στο κόκκινο», διερωτώνται κυβερνητικά στελέχη.

Ενίσχυση των πυροσβεστών

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, μέτρα στήριξης των πυροσβεστών, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ενδεχομένως με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος. Στόχος του είναι να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους ανθρώπους που ειδικά φέτος ξεπέρασαν τον αυτό τους στα μέτωπα των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ