ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα μέτρα στήριξης και οι μεταρρυθμίσεις που γεμίζουν το «καλάθι» της ΔΕΘ

Τα μέτρα στήριξης και οι μεταρρυθμίσεις που γεμίζουν το «καλάθι» της ΔΕΘ
Φωτογραφία αρχείου από την ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το 2022 ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Γεμάτο» αναμένεται να είναι το «καλάθι» της ΔΕΘ, όπως αυτό θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, καθώς θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και εξελίξεις στα έργα υποδομών που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες ανά την χώρα να εξελιχθούν.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη σήμερα, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, στην «πρόοδο της ελληνικής οικονομίας» δείχνει πως η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει «φρένο» στις μη στοχευμένες παροχές, ωστόσο η ακρίβεια που παραμένει σε υψηλά επίπεδα δεν της επιτρέπει να άρει τα μέτρα στήριξης.

«Φέτος δεν θα έχουμε οικονομικό καλάθι, αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες τα «νέα» μέτρα στήριξης προς τους πολίτες θα είναι μετρημένα, όχι άμεσα και θα ακολουθούν τις προεκλογικές εξαγγελίες τις κυβέρνησης, όταν και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ενώ, σχεδόν δεδομένη θεωρείται η επέκταση των όσων μέτρων έχουν ήδη ανακοινωθεί και «τρέχουν».

Τα μέτρα στήριξης

Πηγές της κυβέρνησης έχουν επαναλάβει ουκ ολίγες φορές ότι «με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», τον Ιούλιο νομοθετήθηκε «μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας» και αυτά είναι ως επί το πλήστον τα μέτρα που θα πραγματοποιηθούν, καθώς αν και τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι θετικά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παροχολογία.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι αυξήσεις -για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, η θέσπιση του youth pass, η απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από την συμμετοχή τους στα φάρμακα, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και η επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη.

Σε αυτά προστέθηκαν και τα 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου του market pass μέχρι και το τέλος του έτους, εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Ενώ, δεδομένο θεωρείται πως θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα ο θεσμός του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», μαζί με τα ειδικά εποχικά «σχολικά» και «εορταστικά» καλάθια.

Πιθανή είναι και μια επιπλέον στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για δεύτερη φορά, μέσω της χορήγησης εφάπαξ επιδόματος της τάξης των 200-300 ευρώ για την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς, στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Τέλος, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ή και να ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα για τους λογαριασμούς, το οποίο θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον.

Τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας εξετάζουν διάφορά σενάρια για παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, βρίσκεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κράτους και η αξιολόγηση δομών και προσώπων, με «πρωταγωνιστές» τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το υπουργείο εσωτερικών έχει ανακοινώσει την αξιολόγηση το Δημόσιο «με ένα κλικ» από τους πολίτες, αλλά και μέσω της στοχοθέτησης. Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για δρόμολόγηση χιλιάδων προσλήψεων στο Δημόσιο, με τον κανόνα «1 προς 1», καθώς περισσότεροι από 16.000 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι και η αναμόρφωση στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση και αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα.

Όπως έχει επισημανθεί από πηγές του υπουργείου Εργασίας, στόχος του νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα και να συνδεθεί με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην οικονομία για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα στόχο έχει να εξυγχρονίσει την ελληνική αγορά εργασίας.

Τέλος, με φόντο την καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέτρων κατάσβεσης και πρόληψης των πυρκαγιών και γι' αυτό επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους 1,97 δισ. ευρώ το οποίο θα ανακοινώσει στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ