ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα - Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Μητσοτάκης: Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα - Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή
EUROKINISSI

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» και συνέχισε:

Προσέρχομαι στη συζήτηση με τη φωτιά στον Έβρο να είναι ακόμη ενεργή με πρώτο στόχο να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις. Να περιγράψουμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, να δούμε τις αδυναμίες, αλλά κυρίως περιμένουμε προτάσεις για την επόμενη μέρα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ακόμη πιο απειλητική για όλους μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα και να βεβαίωσω ότι το κράτος θα ολοκλήρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

Όλοι είμαστε πληγωμένοι, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε μία παραδοχή. Οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Δεν μπορεί αυτό να σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε περισσότερα. Στις ΗΠΑ κάηκε μια ολόκληρη πόλη στη Χαβάη χωρίς να προλάβουν οι αρχές να την εκκενώσουν, χωρίς να ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Ολος ο ευρωπαϊκός νότος δοκιμάστηκε, στην Τενερίφη μια πυρκαγιά έκαψε το μισό νησί.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», επεσήμανε κάνοντας λόγο για μία «πρωτόγνωρη εποχή».

«Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό που έχουμε ζήσει. Στον Έβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους. Είχαμε παραπάνω από 500 πυρκαγιές. Είχαμε ακραίες συνθήκες με απειλητικές διαστάσεις, λόγω του φαινομένου hot-dry-windy. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 7 φορές επίπεδο συναγερμού 5. Πέρσι δεν είχαμε καμία. Πέρσι ήταν εξαιρετικά καλή χρονιά, κάηκε το μισό από τον μέσο όρο.

Στιγμιότυπο από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSΙ

Συχνά ακούμε αναλύσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να διαχειριστεί κανείς μια φωτιά στο πεδίο και υπάρχουν φωτιές που δεν μπορεί κανείς να τις σταματήσει. Το είδαμε ακόμη χειρότερα στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη είχαμε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, που είχαμε να το δούμε από την Καλιφόρνια το 2018. Αυτή η φωτιά, στον Εβρο, θα μελετάται χρόνια από τους επιστήμονες. Μέσα σε ελάχιστες ώρες ξεκίνησε και κατέκαψε φωτιά στο βόρειο μέρος. Σε πέντε ώρες κάηκε έκταση που στο παρελθόν είχε καεί στον Εβρο σε πέντε μέρες.

Στη φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως από αστυνομική δύναμη που βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το ελικόπτερο έφτασε 5 με 6 λεπτά από την στιγμή που εντοπίστηκε. Ελικόπτερο που κουβαλούσε 8 τόνους νερού αλλά δεν ήταν αρκετό. Όταν η φωτιά καβάλησε την πλαγιά πέρασε από την μια πλευρά της χαράδρας στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή ήταν η κατάσταση που διαχειρίζονταν οι πυροσβέστες μας. Το λέω γιατί συχνά ακούμε αναλύσεις για αντιπυρικές ζώνες κα. Κοιτάξτε, υπάρχουν όρια. Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες.

Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη ολοένα και πιο άνιση. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος, πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Σήμερα το κράτος είναι παρών, αλλά η φωτιά επιμένει. Το νερό συχνά εξατμίζεται πριν φτάσει στο στόχο του. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές.

Στη Δαδιά η καταστροφή έχει ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα, αυτή είναι η περίμετρος της πυρκαγιάς. Τα πράγματα ενδεχομένως να είναι οριακά καλύτερα, να υπάρχουν άκαφτα τμήματα και αυτό να συμβάλλει στηην αποκατάσταση. Στη Ρόδο για παράδειγμα το αποτύπωμα της φωτιάς είναι μικρότερο από την αρχική εκτίμηση του Copernicos. Ολα τα καμμένα στρέμματα δεν έχουν την ίδια αξία. Π.χ. αν καεί θερισμένο χωράφι δεν έχει σημασία, αν καεί ένα δάσος όπως η Δαδιά αυτό έχει αξία, θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί. Οπως η ζημιά από τη φωτιά στην Πάρνηθα το 2007, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Τώρα προστατεύθηκε ο πυρήνας δεν έφτασε η φωτιά στα έλατα και αυτό έγινε γιατί κάποιοι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ξεπερνώντας κανόνες ασφαλείας.

Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γεννέσει τους. Οχι μόνες τους, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι έτρεξαν. Όπως έγινε στον Αυλώνα, από συνειδητό εμπρηστή, όπως φαίνεται.

Αναφερόμενος στη διαθέσιμη δύναμη του προσωπικού της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αριθμός των πυροσβεστών στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος της Ευρώπης με βάση τον πληθυσμό. «Υπερδιπλάσιοι είναι οι εθελοντές σε σχέση με το 2019. Ενώ υπάρχει και ο μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης έχουν και την συνδρομή των ξένων δυνάμεων. Να σταματήσει το απλοικό επιχείρημα, το παραμύθι θα έλεγα, των προσλήψεων», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα μας πουν πολύ για την πρόληψη. Είναι απαραίτητη. Διαθέσαμε πόρους περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά.

Ο εμπρησμός είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις που απειλούν ευημερία και σταθερότητα της χώρας. Ειδικά σε περιοχές όπως ο Εβρος. Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής και άναψε σε περιοχή που αποτελεί διαδρομή μετακίνησης μεταναστών. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Ερευνάται. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα τους εντοπίσουμε και αυτό είναι δουλειά των αρχών. Φαινόμενα αυτόκλητων σερίφηδων δεν θα γίνουν ανεκτά.

Ο κίνδυνος καραδοκεί παντού, από τον αγρότη που καίει ξερά χόρτα, τον μελισσοκόμο ή ένα πικ νικ στο δάσος.

Θα ρωτήσετε «Θα αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα για εμπρηστές;».

Οι ποινές για εμπρηστές είναι πολύ αυστηρές. Θα προστεθούν νέες για άμεση φυλάκιση».

Επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ και για δυο κρίσιμα θέματα:

Επιλογή οργανωμένων εκκενώσεων και την συνέπεια της κυβέρνησης στις επιστημονικές εισηγήσεις και το πόρισμα Γκολνταμερ.

Σε ότι αφορά το επίκεντρο της πολιτικής μας: δεν θα κουραστώ να τονίζω, προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος.

Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Και μην μας πείτε ότι αυτό ήταν αυτονόητο. Ειδικά να μην μας το πει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο αυτό που πετύχαμε. Και δίπλα στην μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που χάσαμε θα είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους που σώσαμε. Εκκενώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ένα μεγάλο νοσοκομείο. Θα πω ευχαριστώ στην Αστυνομία για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ξεπερνώντας τις δυσκολίες από ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η φωτιά ήταν πολύ μακριά όταν αποφασίσαμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο και θέλει πολύ μεγάλη εμπειρία για να λάβεις μια τέτοια απόφαση και αυτή την εμπειρία την έχουν οι άνθρωποι μας στο συντονιστικό. Στην Ρόδο έφυγαν με ασφάλεια 20 χιλ άνθρωποι – τουρίστες και αυτή η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό λοιδορήθηκε όμως στην πατρίδα μας. Τι λένε όλοι αυτοί οι κήνσορες για όσα έγιναν στην Χαβάη που δεν είχε 112. Η κριτική εκεί δεν ήταν για το μέγεθος τις φωτιάς αλλά για την κατάρρευση του συστήματος επικοινωνίας και κρατικής μηχανής.

Δεύτερο επιχείρημα που θα ακούσουμε σήμερα είναι για την πρόληψη. Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητη. Για δράσεις διάνοιξης δρόμων και καθαρισμούς δόθηκαν περισσότερα χρήματα.

Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους; Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές, ντοουνς. Για παράδειγμα δήμοι που έχουν αναπτύξει συνδέσμους στον Υμηττό ή Πεντέλη τα έχουν κάνει. Υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών. Θα κριθούν και από την κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν κρίνω τους αυτοδιοικητικούς από το χρώμα αλλά από την δουλειά. Θα αξιολογηθούν όλοι και η πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και τους δημότες τους».

Live η συζήτηση στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ