ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο Μητσοτάκη-Μελόνι με «μενού» την οικονομία και το μεταναστευτικό

Δείπνο Μητσοτάκη-Μελόνι με «μενού» την οικονομία και το μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στο Μέγαρο Μαξίμου Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υποδέχτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 31/08, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στην Ιταλίδα ομόλογό του, στη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, συζητήθηκαν ακόμη κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις.

Στο Μεταναστευτικό ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ' ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του συμφώνησαν στη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών, τονίζεται άλλωστε η σημασία που δίνεται στο να μετατραπεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νωρίτερα, πηγές τόνιζαν ότι η χώρα μας και η Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την κ. Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την κα Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά. (Στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ