ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η μεγαλύτερη συμμετοχή, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η μεγαλύτερη συμμετοχή, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπούμερανγκ σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να αποδειχθεί μαζικότερη του αναμενόμενου συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία την προσεχή Κυριακή.

Και αυτό γιατί η υποψηφιότητα του επιχειρηματία, όπως αναφέρουν στο CNN Greece πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ναι μεν έχει κινητοποιήσει πολίτες που δεν θα έφταναν σε διαφορετική περίπτωση ως την κάλπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλοι τους ή, έστω, οι περισσότεροι υποστηρικτές Κασσελάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως υπάρχει σημαντική μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί τον κ. Κασσελάκη ξένο σώμα και πως θα στρέψει το κόμμα πέραν του δέοντος προς το Κέντρο.

Γι’ αυτό και θα συμμετάσχει, προκειμένου δηλαδή να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να ενισχύσει, παραλλήλως, την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατά τη γνώμη τους εκπέμπει το πιο καθαρά αριστερό μήνυμα ανάμεσα στους υποψήφιους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να αποκτά προβάδισμα έναντι του Νίκου Παππά, αλλά και του κ. Κασσελάκη ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Φαβορί για την πρώτη θέση- και για τις δημοσκοπικές και στοιχηματικές εταιρείες- παραμένει η Έφη Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης παρουσιάζεται αποφασισμένος να ενισχύσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας στο κόμμα και συνδράμοντας άμεσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ακόμα κι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος.

Ο ίδιος, εξάλλου, επιμένει πως το κόμμα πρέπει να χτιστεί από την αρχή, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολύ αξιόλογο δυναμικό, «πρέπει όμως να βρούμε τον τρόπο να το αξιολογήσουμε και, αναλόγως, να το αξιοποιήσουμε».

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι την ημέρα της ψηφοφορίας θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα πέντε ονόματα των υποψηφίων, στο οποίο θα μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και όσοι γίνουν μέλη ακόμα και την Κυριακή, όχι όμως όσοι τυχόν θελήσουν να γίνουν μέλη μετά τις 10 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Όλοι οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν δίκην συνδρομής το ποσό των δύο ευρώ.

Τα εκλογικά τμήματα, πάντως, αναμένεται να είναι αρκετά λιγότερα από τα αντίστοιχα του Μαΐου του 2022- κυρίως σε γραφεία Οργανώσεων Μελών-, ενδεικτικό κι αυτό του ότι στην Κουμουνδούρου αναμένουν σημαντικά μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα:

  1. Πώς ψηφίζω για πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες κι όλοι από την ηλικία των 15 ετών κι άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ακόμα και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

  1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

  1. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Κι όσοι είναι ήδη μέλη κι όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά τη Ελλάδα, ακόμα κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας. Τα εκλογικά τμήματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

  1. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή βίζα ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής δύο ευρώ.

Οι μετανάστες κι όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

  1. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη κι όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ