ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπόγειες αντιπαραθέσεις πίσω από την αναβολή εκλογής προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπόγειες αντιπαραθέσεις πίσω από την αναβολή εκλογής προέδρου
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τις 17 Σεπτεμβρίου (στις 24 ο β’ γύρος, που θεωρείται αναπόφευκτος με πέντε υποψηφιότητες) ύστερα από τις τραγικές εξελίξεις με τους νεκρούς από τις πλημμύρες στο Βόλο και στην Καρδίτσα.

Στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, αλλά και Τρικάλων, άλλωστε, θα ήταν δύσκολο ως αδύνατο να λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ «έσπασαν» χθες Πέμπτη τα τηλέφωνα στην Κουμουνδούρου από μέλη του κόμματος από όλη τη χώρα που ζητούσαν χρονική μετάθεση.

Ακόμα, όμως, και αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους.

Αυτός που πρώτος ζήτησε την αναβολή των εκλογών ήταν ο Νίκος Παππάς, για να τον ακολουθήσει ο Στέφανος Τζουμάκας.

Η πρώτη απάντηση που δόθηκε από την Κουμουνδούρου στον κ. Παππά ήταν αρνητική λόγω τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων που θα ανέκυπταν με την ανάδοχο της διαδικασίας εταιρεία, μολονότι, όπως πληροφορείται το CNN Greece, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν θετικός από την πρώτη στιγμή στην αναβολή της διαδικασίας.

Από την πλευρά Παππά, εξάλλου, αφήνουν αιχμές και για τη σπουδή συνυποψήφιών τους- αναφέρονται στην Έφη Αχτσιόγλου και στον Στέφανο Κασσελάκη- να βρεθούν στη Θεσσαλία παρόλο που βρίσκεται εκεί και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ μέσω του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Φάμελλου.

Δεν αφήνουν, επίσης, ασχολίαστη την «καθυστέρηση» των συνυποψηφίων τους να λάβουν επισήμως θέση όταν είχαν αρνηθεί τηλεμαχία με το επιχείρημα πως η Ελλάδα καιγόταν.

«Τι θα γινόταν αν ο Μητσοτάκης κήρυσσε τριήμερο εθνικό πένθος κι εμείς πηγαίναμε σε εκλογές;», αναρωτιούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Από την άλλη, το επιτελείο Αχτσιόγλου περίμενε την εξέλιξη της κακοκαιρίας προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, ενώ η στάση Κασσελάκη ήταν «ό,τι πει το κόμμα».

Στη λογική της αλλαγής των δεδομένων κινήθηκε κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκρίνοντας όμως την αναβολή λήψης απόφασης για σήμερα ή κι αύριο.

Όλοι, πάντως, συμφωνούν στο κόμμα ότι η αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η περιοδεία του το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία επιδιώκει επικοινωνιακά οφέλη, καθώς και να στριμώξει στη γωνία το ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που προχωρούσε κανονικά την Κυριακή στην εκλογή προέδρου.

Είναι βέβαιο, εξάλλου, ότι την αξιωματική αντιπολίτευση στη Θεσσαλονίκη θα εκπροσωπήσει ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ