ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου: Ο Μιχάλης πέθανε επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου: Ο Μιχάλης πέθανε επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς (AP Photo/Ronald Zak)

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο Μιχάλης Κατσούρης έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, επειδή αρνήθηκε να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Κάνοντας μια αναδρομή στη δολοφονία του Μιχάλη, ο Ζόραν Μιλάνοβις κατά την επίσκεψή του σε μία μικρή κροατική πόλη ανέφερε ξανά ότι δεν συνελήφθησαν Έλληνες.

«Πώς γίνεται αυτό; Είναι κράτος δικαίου; Κανείς Έλληνας λοιπόν;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Διασκορπίστηκαν και οι Κροάτες πολίτες παρέμειναν εκεί. Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν -αυτοί οι Κροάτες χούλιγκαν. Και αυτοί είναι άνθρωποι. Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του. Προφανώς επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες που θα λάμβανε, αλλά δεν ήθελε γιατί φοβόταν μην καταλήξει στη φυλακή και αιμορραγούσε μέχρι θανάτου. Ποιος τον τραυμάτισε; Δεν έχουμε ιδέα».

Οι φυλακισμένοι Κροάτες «δεν έχουν πόσιμο νερό»

Στις δηλώσεις του ο Μιλάνοβιτς υποστήριξε ακόμα πως οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που βρίσκονται σε ελληνική φυλακή μετά τον φόνο οπαδού της ΑΕΚ, δεν έχουν πόσιμο νερό.

«Θεωρώ ότι είναι αλήθεια αυτό που άκουσα. Και νομίζω και ξέρω ότι η κροατική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Στις ελληνικές φυλακές, όλοι λένε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Ευρώπη, 21ος αιώνας. Το νερό από τη βρύση δεν είναι πόσιμο» είπε ο Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με την αθλητική ιστοσελίδα Sportal.

Και κατέληξε: «Η τελευταία φορά που το έζησα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το 1994, αλλά δεν πειράζει. Έτσι, πρέπει να αγοράζουν νερό και δεν μπορούν να πάρουν χρήματα με κανονικό τρόπο ή τακτικά».

Μάλιστα, όπως είπε, έγραψε σχετικά στον Κροάτη πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για το ζήτημα, ζητώντας την παρέμβασή του:

«Έγραψα στον πρωθυπουργό σχετικά και ελπίζω να αναλάβει δράση καλή τη πίστει και με την ευθύνη που έχει».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς- Ράντμαν, ο οποίος κατηγόρησε τον Κροάτη πρόεδρο για έλλειψη ενημέρωσης και προσπάθεια να δυσκολέψει το έργο των κρατικών Αρχών.

Όπως είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, «Η κροατική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να είναι ασφαλείς οι Κροάτες πολίτες που κρατούνται στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν οι έρευνες και όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές πράξεις να απελαθούν στην πατρίδα τους, ενώ ο πρόεδρος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την κατάστασή τους με τη συμπεριφορά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ