ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάλμπρεϊθ: Τι προέβλεπε το Σχέδιο Β' του Βαρουφάκη

Γκάλμπρεϊθ: Τι προέβλεπε το Σχέδιο Β' του Βαρουφάκη
wikipedia

Τις λεπτομέρειες του Σχεδίου Β για μετάβαση σε νέο νόμισμα που εκπονούσε μία μικρή ομάδα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τον Μάρτιο του 2015 αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, που σύμφωνα με την Καθημερινή είχε αναλάβει το ρόλο συντονιστή του Σχεδίου Β, κατ’ εντολήν του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρει, ότι το Σχέδιο Β περιελάμβανε κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε Νέα Δραχμή, κεφαλαιακούς ελέγχους, πληρωμή μισθών και συντάξεων με υποσχετικές και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως λέει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, στο σενάριο που είχε εκπονηθεί προβλεπόταν ότι υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. «Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων» γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία) θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του Πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από εμάς και η εργασία επί του θέματος τραυματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου» σημειώνει.

Ο Αμερικανός καθηγητής αποκαλύπτει ότι η ομάδα του Σχεδίου Β – ή Σχεδίου Χ, όπως το αποκαλεί ο κ. Βαρουφάκης – συνεδρίαζε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, κάτι που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ περιγράφει τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως μία «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια για αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».

Ενδιαφέρουσες όμως είναι και οι πληροφορίες που παρουσιάζει για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σε αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο» έγραφε σε ένα e-mail προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν, στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Στο ίδιο μήνυμα ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ