ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «κόκκινες» γραμμές Παππά για να στηρίξει Αχτσιόγλου ή Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «κόκκινες» γραμμές Παππά για να στηρίξει Αχτσιόγλου ή Κασσελάκη
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική– η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα– έχουν διεισδύσει εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Είναι προφανές ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

Με τη φράση του αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προσδιόρισε, στην ουσία, τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την άλλη, δεν είναι ακόμα σαφές τι θα πράξει ο έτερος διεκδικητής του προεδρικού θώκου που έμεινε εκτός νυμφώνος, ο Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για την πρωτιά, επισκεπτόμενος το γραφείο του στο δεύτερο όροφο της Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως του έδωσε και τη στήριξή του.

Τουλάχιστον όχι ακόμα, αφού μέχρι αργά χθες Δευτέρα βράδυ, όπως πληροφορείται το CNN Greece, είχε συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις με το επιτελείο του και στελέχη τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητά του προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Λευκός καπνός δεν βγήκε κι αυτές οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Συνεργάτες του, άλλωστε, μας υπενθυμίζουν πως ο κ. Παππάς είναι απέναντι σε ένα κόμμα- «χυλό», υπονοώντας Κασσελάκη, αλλά και σε ένα κόμμα- «στρείδι», έμμεση αναφορά στην κυρία Αχτσιόγλου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως έχει ήδη προσεγγιστεί από τα επιτελεία και των δύο μονομάχων της προσεχούς Κυριακής, χωρίς όμως να τους έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «κόκκινες» γραμμές του για στήριξη του ενός ή της άλλης υποψήφιας είναι να προχωρήσουν ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός κόμματος που καλύπτει όλο το χώρο από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο, να ανακτηθεί η επαφή με τη μεσαία τάξη και δη με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και να μπουν σαφή όρια στο πού μπορεί να φτάσει μια πιθανή ελληνοτουρκική συμφωνία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ανάμεσα στις περιοχές που πήγε πολύ καλά ο κ. Παππάς- όπως στο Νότιο Τομέα Αθηνών όπου κι εκλέγεται ή το νομό Ρεθύμνης- ήταν και το Ανατολικό Αιγαίο όπου τα εθνικά μας θέματα απασχολούν περισσότερο λόγω άμεσης γειτνίασης με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, δεν λείπουν τα παράπονα, παρά την ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή, για το ότι ο κομματικός μηχανισμός δεν ενεργοποιήθηκε όσο έπρεπε για να προωθήσει την εκλογική διαδικασία, με αρκετά στελέχη να στιγματίζουν και το ότι η κομματική εφημερίδα, η «Αυγή», δεν διαφήμισε τις εκλογές όσο θα μπορούσε μέσα από τα πρωτοσέλιδά της, όπως αυτά κρεμιούνται στα περίπτερα και διαβάζονται από τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ