ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο - Η ανάρτηση Γεωργιάδη

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο - Η ανάρτηση Γεωργιάδη
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

Με 158 «ναι», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», ενσωματώνεται και η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας (δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα έως την 31η Μαρτίου).

Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ της Αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές και καταψήφισαν 138.

Ψηφίστηκαν επίσης τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία:

- Για την δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» (άρθρο 9). Υπέρ 158, όχι 108, παρών 30.

- Για την «ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη (άρθρο 10). Υπέρ 158, όχι 138.

- Για την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του (άρθρο 22). Ναι 158, όχι 138.

- Σχετικά με τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» (άρθρο 25). Ναι 158, όχι 108, παρών 30.

- Για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας (άρθρο 26). Ναι 158, όχι 108, παρών 30.

- Για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν (άρθρο 31). Ναι 158, όχι 126, παρών 12.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την οποία μίλησαν 80 βουλευτές, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, οι εισηγητές των κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ο υπουργός Εργασίας, διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι «δεν καταργείται το πενθήμερο και το οκτάωρο» και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «επαναστατική γυμναστική» και αντιπολίτευση με «τσιτάτα» ενώ ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας». «Μεταρρυθμίζουμε με συνέπεια την αγορά εργασίας, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στις ιδεολογικές μας αρχές. Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα, ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες, υιοθετούμε κανόνες και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά προχωρούμε μπροστά, με δικαιοσύνη και αίσθημα ευθύνης», ήταν η σταθερή γραμμή που τήρησε για το νομοσχέδιο η κυβερνώσα παράταξη κατά την διήμερη συζήτηση.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το «το χειρότερο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά δικαιώματα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης πως με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών η κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη του κόσμου καθώς αυτό που στην πραγματικότητα φέρνει είναι μια ρύθμιση με ισχύ για το 2027.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και νομοθετεί την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων» και υποστήριξε πως αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί την «απόλυτη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Το ΚΚΕ ήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τόνισε πως δεν πρέπει «να υπάρξει καμία ανοχή στη βαρβαρότητα».

Η ανάρτηση Γεωργιάδη

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, στην οποία έγραψε: «το Εργασιακό μας Νομοσχέδιο μόλις πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και καθίσταται Νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές για την εμπιστοσύνη τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ