ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκαλμπρέιθ: Το εναλλακτικό σχέδιο ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό

Γκαλμπρέιθ: Το εναλλακτικό σχέδιο ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό
EPA/CLAUDIO PERI

Άρθρο - παρέμβαση του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε για το βιβλίο του στο οποίο αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του Σχεδίου Β, για μετάβαση σε νέο νόμισμα, που εκπονούσε μία μικρή ομάδα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τον Μάρτιο του 2015.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη, diem25, αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τον ρώτησε αν ήθελε να βοηθήσει για «μία πολύ "λεπτή" εργασία».

«Αυτή ήταν η προετοιμασία ενός πρωταρχικού σχεδίου -που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό- για την περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα θα κλιμακώνονταν προς το τέλος του Ιουνίου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε -και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε- ποια ακριβώς μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση. Ήταν υποχρεωτικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων δούλεψα για περίπου έξι εβδομάδες σε αυτό το σχέδιο και στο τέλος κατέθεσε ένα μνημόνιο: το «μνημόνιο Σχέδιο X» στις πρώτες ημέρες του Μαΐου» αναφέρει ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και προσθέτει:

Στο τέλος της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συζήτησε τα αποτελέσματα του έργου μας με τον Πρωθυπουργό και αυτός πήρε τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή ήταν απόφαση που έπρεπε να πάρει ο Πρωθυπουργός. Έφυγα από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά ευχόμουν να υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό, ευχόμουν να υπήρχε μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και να υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία από τους πιστωτές που δεν διαφάνηκε ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα ικανοποιημένος για τις υπηρεσίες που προσέφερα για έναν καλό σκοπό και για την εμπιστοσύνη στην κρίση του φίλου μου, υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που διεκπεραίωσε όλες τις ευθύνες του εξαιρετικά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ