ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο σενάρια για το συνέδριο στο «χάος» της κασσελάκειας Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο σενάρια για το συνέδριο στο «χάος» της κασσελάκειας Κουμουνδούρου
Ο Στέφανος Κασσελάκης ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Χάος»!

Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη την κατάσταση στην Κουμουνδούρου αυτήν τη στιγμή.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις δημόσιες αντεγκλήσεις που δίνουν και παίρνουν γύρω από τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην κασσελάκειο εποχή, αλλά και οργανωτικά.

Τάξη σε αυτό το χάος επιχειρεί να βάλει ο Μανώλης Καπνισάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος είναι και ο μοναδικός (;) που γνωρίζει το πρόγραμμα του νέου προέδρου, αν υποθέσει κανείς πως υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν διαμορφώνεται από λεπτό σε λεπτό!

Η άγνοια, ωστόσο, στο επιτελείο Κασσελάκη για την κομματική ζωή καθυστερεί και τη στελέχωση των θεματικών τμημάτων την ίδια ώρα που τα αποσπασμένα επαγγελματικά στελέχη δεν γνωρίζουν αν θα μείνουν στην Κουμουνδούρου ή θα επιστρέψουν στα υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες έχουν αποσπαστεί.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν κάνουν «λευκή απεργία».

Κι αν όλα αυτά έχουν να κάνουν με το διοικητικό κομμάτι, ο δυσκολότερος πολιτικός γρίφος που έχει να επιλύσει ο κ. Κασσελάκης είναι ο χρόνος διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, είναι αποδέκτης δύο ολότελα διαφορετικών εισηγήσεων.

Σύμφωνα με την πρώτη, είναι προτιμότερο να πάει άμεσα, ακόμα κι αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε «να καβαλήσει το κύμα που έφερε η εκλογή του», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει την άμεση ενσωμάτωση στην κομματική ζωή της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μελών που ψήφισαν Κασσελάκη τις δύο προηγούμενες Κυριακές, στόχος που μοιάζει ιδιαιτέρως φιλόδοξος.

Κατά τη δεύτερη εισήγηση, ο κ. Κασσελάκης πρέπει να πάει σε συνέδριο το 2024, αλλά ούτε καν στις αρχές του, ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το άμεσο ερώτημα, ωστόσο, που ανακύπτει είναι πώς θα λειτουργεί το κόμμα μέχρι τότε, με τα ίδια όργανα- Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή- που είχαν εκλεγεί το 2022 και στα οποία είναι ελάχιστοι όσοι τον στηρίζουν σε αυτά;

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να θέσει ακόμα και ζήτημα εκλογής προέδρου από το συνέδριο, ιδίως αν αυτό γίνει στον προ Κασσελάκη καθορισμένο χρόνο του Νοεμβρίου.

Προς το παρόν ο πρωινός καφές του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελείται από ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, τους οποίους άλλωστε διόρισε πρόσφατα- Καπνισάκης, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Τσίπρας- ή θα διορίσει άμεσα, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, γενικός δερβέναγας δηλαδή, ρόλο που επί Αλέξη Τσίπρα κρατούσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η δημοφιλία Κασσελάκη.

Αν καταφέρει να δώσει ανοδική τροχιά στο ΣΥΡΙΖΑ τυχόν καθαίρεσή του από το συνέδριο θα μοιάζει με πραξικόπημα.

Αν, όμως, δεν συμβεί κάτι τέτοιο η πτώση του θα μπορούσε να αποτελεί και λύτρωση για την αξιωματική αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ