ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλή δημοφιλία Κασσελάκη - «Καμπανάκι» και στην κυβέρνηση, αλλά υψηλά ποσοστά για ΝΔ

Χαμηλή δημοφιλία Κασσελάκη - «Καμπανάκι» και στην κυβέρνηση, αλλά υψηλά ποσοστά για ΝΔ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Τρεις δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε κεντρικά δελτία τηλεοπτικών σταθμών αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι παρά την ευφορία στο επιτελείο του νέου προέδρου είναι ότι αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στο εκλογικό σώμα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι. Η δημοφιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν πλησιάζει καν αυτή που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί όταν εξελέγησαν πρόεδροι στα κόμματά τους. Είναι εμφανές επίσης ότι το πολεμικό κλίμα που επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές έχει κοστίσει πολύ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έξι στους 10 βλέπουν ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ, ενώ το 29% δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα είναι τα ευρήματα και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να διανύσει πολύ δρόμο για να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO πυ παρουσιάστηκε στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Στο ερώτημα αν η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη ή χειρότερη μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη οι πολίτες απαντούν:

Χειρότερη 40%

Ίδιο κακή 17%

Καλύτερη 14%

Το ίδιο καλή 12%

ΔΞ/ΔΑ 17%

Τα ποσοστά είναι διαφοροποιημένα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το 1/4 πιστεύει ότι η εικόνα του κόμματος είναι χειρότερη, αποτυπώνοντας τη δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Χειρότερη 23%

Ίδιο κακή 2%

Καλύτερη 37%

Το ίδιο καλή 39%

ΔΞ/ΔΑ 17%

Αναφορικά για το αν πρέπει ο Κασσελάκης να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το 56% ζητάει να μετακινηθεί προς το κέντρο, ενώ το 23% ζητάει μετατόπιση προς τα αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 9% ζητάει την ίδια πολιτική.

Η δημοσκοπική δυσχέρεια για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σημαίνει ότι όλα για την κυβέρνηση είναι ρόδινα, καθώς οι πολίτες χτυπούν καμπανάκι για την κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco sτο ερώτημα: «Θεωρείτε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολυ αρκετά η καθόλου στην κακοκαιρία Daniel», απαντούν:

Καθολου 49%
Λιγο 27%
Αρκετα 19%
Πολυ 2%
ΔΞ/ΔΑ 3%

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δυνάμεις ως «καταλληλότερη πρωθυπουργός» καταγράφει και η προσφάτως ηττημένη στις εκλογές για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με ποσοστό 3%.

Στην δημοσκόπηση της Pulse η άποψη των ερωτηθέντων για το μέχρι στιγμής έργο στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, το 51% απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 40% απάντησε «σε σωστή κατεύθυνση και ικανοποιητικά, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο».

Μπορεί η κυβέρνηση να παίρνει μια... κίτρινη κάρτα από τους πολίτες, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν την επηρεάζει στα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου. Και οι τρεις δημοσκοπήσεις την δίνουν σταθερά μπροστά, να διατηρεί τα εκλογικά της ποσοστά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλά.

Σύμφωνα με την ALCO στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 32,3% έναντι του 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια διαφορά 17 μονάδων.

Το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 7,7%, οι Σπαρτιάτες στο 4,5% ενώ η Ελληνική Λύση στο 5%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Metro Analysis αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38%, ενώ ο μόνος που φαίνεται να μπορεί να τον… ανταγωνιστεί είναι ο «κανένας», με ποσοστό 29%.

Τρίτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, με ποσοστό μόλις 7%, και ακολουθούν οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί.

Metron Analysis

Ο Στέφανος Κασελάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του STAR, υποστήριξε ότι το γεγονός πως δεν είναι βουλευτής δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Δεν είναι πρόβλημα», τόνισε «Θα ήταν σα να λέμε ότι οι μόνοι που μπορούν να είναι ηγέτες μιας παράταξης είναι μόνο όσοι είναι στη Βουλή»είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θα είμαι με τον κόσμο και θα φέρουμε τη δική μας κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στον κόσμο» συμπλήρωσε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προτείνουμε λύσεις. Δε θα περιμένουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Από τώρα θα χτίζουμε με τις κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέας αν νιώθει αριστερός, απάντησε: «Τα βιώματα του καθενός ανήκουν στον καθένα. Εγώ επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο μου. Βεβαίως και είμαι αριστερός και όταν πήγα στη Μακρόνησο με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αναρωτήθηκα γιατί παιδιά δεν έχουν δει αυτό το νησί. Το να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής και πολιτική, με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο».

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση για το αν θέλει νέο «αίμα» στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση για το αν θέλει νέο «αίμα» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχω ζητήσει δύο φορές από τον Φίλη να τον δω

Όσο για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις αιχμηρές δηλώσεις στελεχών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σε μια εκλογική διαδικασία, υπάρχει θέση για οργή. Από κει και πέρα όλοι να είμαστε νηφάλιοι. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη πρέπει να έχουμε σύνεση και ηρεμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να έρθουν μαζί για να γίνουμε κυβέρνηση».

«Έχω ζητήσει δύο φορές από τον κύριο Φίλη να τον δω από κοντά. Είπε θα έρθε. Εγώ ξεσκονίζω, εδώ είμαι. Η Αριστερά είναι συντροφικότητα. Δείξτε συντροφικότητα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο κόμμα, απάντησε:

«Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο. Το κόμμα είναι για τον πολίτη. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ο ιδιόκτητης του κόμματος. Είμαι υπηρέτης του κόμματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ