ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται άμεση διάσπαση; – Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται άμεση διάσπαση; – Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο
Ο Στέφανος Κασσελάκης συνομιλεί με πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ΑΠΕ/ΜΠΕ

Βρίσκεται η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χρονικώς πολύ εγγύτερα από όσο περίμεναν πολλοί;

Ενδεχομένως ναι αν η Ομπρέλα αποφασίσει στην πανελλαδική της συνδιάσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και να αποχωρήσει.

Οι περισσότεροι, πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν στοιχηματίζουν υπέρ αυτού του ενδεχόμενου, εκτιμώντας πως η εσωκομματική αντιπολίτευση θα αποφασίσει να δώσει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» στο συνέδριο.

Συνεργάτες, εξάλλου, του Στέφανου Κασσελάκη αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατό από τη μία η Ομπρέλα να στέλνει επιστολή για άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας κι από την άλλη να απειλεί με άμεση διάσπαση.

Αν, πάντως, αποφασιστεί αποχώρηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα χάσει έως και πέντε βουλευτές, τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Θεανώ Φωτίου, Γιώργο Ψυχογιό, Μερόπη Τζούφη και Πέτη Πέρκα.

Το κόμμα, ωστόσο, θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, έστω κι αν βγει ακόμα πιο αποδυναμωμένο, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, αφού από τους 47 βουλευτές θα πέσει στους 42.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως οι πιθανοί αποχωρήσαντες δεν μπορούν να συγκροτήσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης ταξιδεύει για την Κύπρο το βράδυ της Τρίτης όπου την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου, πλην των ακροδεξιών του ΕΛΑΜ.

Θα συναντηθεί, δηλαδή, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριο Καρογιάν, και των Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Ο κ. Κασσελάκης, επιπλέον κι όπως είθισται, θα επισκεφθεί το το στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας, καθώς και τα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας.

Θα επιστρέψει, εξάλλου, στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης αφού την ίδια ημέρα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για πρώτη φορά υπό την προεδρία του.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τον συνοδεύει ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος παραμένει διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και θα συμβουλεύει και τον διάδοχό του μέχρι νεωτέρας.

Ο κ. Καλπαδάκης, επίσης, επιτελεί χρέη συμβούλου και του Σωκράτη Φάμελλου, αλλά και των τομέων Εξωτερικών της Κ.Ο. και του κόμματος.

Όπως πληροφορείται, επίσης, το CNN Greece ο κ. Κασσελάκης θα βρεθεί τη Δευτέρα σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας (Βόλο, Λάρισα, Φάρσαλα) και στο Δομοκό Φθιώτιδας.

Την ίδια ημέρα ή την Τρίτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα για το δήμο.

Την Πέμπτη, εξάλλου, θα δώσει το παρών στην τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Κώστα Ζαχαριάδη στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ