ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει για Πολάκη ο Κασσελάκης – Πώς συνέδριο και ευρωεκλογές επηρεάζουν τη διάσπαση

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει για Πολάκη ο Κασσελάκης – Πώς συνέδριο και ευρωεκλογές επηρεάζουν τη διάσπαση
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Παύλο Πολάκη ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Επιμένει, όπως πληροφορείται το CNN Greece, ο Στέφανος Κασσελάκης στην τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως επικεφαλής των ΕΠΕΚΕ- ως συντονιστή, δηλαδή, των τομεαρχών- μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει προκαλέσει αντιδράσεις (και) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Όσοι αμφισβητούν την επιλογή Πολάκη χρησιμοποιούν ως βασικό τους επιχείρημα πως γι’ αυτή την θέση απαιτείται ένας ειρηνοποιός και όχι κάποιος με τα πολιτικά χαρακτηριστικά του «αψύ Κρητικού».

Από εκεί και πέρα κι όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα φαβορί για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, με τον μέχρι σήμερα γραμματέα Διονύση Καλαματιανό να προκρίνεται για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θέση στην οποία θα διατηρηθούν οι Νίκος Παππάς και Νάσος Ηλιόπουλος, εφόσον ο τελευταίος το επιθυμεί.

Πότε θα γίνει τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά το χρόνο του συνεδρίου, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024, με κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ να προκρίνουν την τέλεσή του ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Πότε, άλλωστε, να συνταχθούν τα συνεδριακά κείμενα και να γίνει ο προσυνεδριακός διάλογος;», αναρωτιούνται σχεδόν μεγαλόφωνα κομματικές πηγές.

Ο χρόνος τέλεσης του συνεδρίου, εξάλλου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα γίνει η διάσπαση.

Αν πράγματι γίνει Ιανουάριο ή Φεβρουάριο το συνέδριο, τότε θεωρείται πολύ πιθανό η Ομπρέλα να επιλέξει αυτόν το χρόνο για αποχώρηση και με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει ηττηθεί και στις συνεδριακές διαδικασίες και προκειμένου να καταγράψει δυνάμεις στις ευρωεκλογές.

Από τη στιγμή, εξάλλου, που οι βουλευτές της Ομπρέλας δεν υπερβαίνουν τους πέντε και εκείνοι που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, της ιδίας συμπεριλαμβανομένης, δεν δείχνουν τάσεις φυγής, η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές για τη συγκρότηση νέας.

Ενωτικές κινήσεις Κασσελάκη - Το τετ α τετ με τον Νίκο Φίλη

Όπως κι αν έχει, ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος συναντάται σήμερα Τρίτη, στις 11:00, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σκοπεύει να κινηθεί ενωτικά, να προσφέρει θέσεις σε όλους και να ρίξει τους τόνους.

Αυτό αναμένεται να πράξει και στη μεσημβρινή συνάντησή του με τον Νίκο Φίλη.

Από την άλλη, ωστόσο, δεν είναι και διατεθειμένος να υποκύψει σε οποιοδήποτε εσωκομματικό εκβιασμό, όπως θεωρεί πως επιχειρήθηκε με την επιστολή της Ομπρέλας για άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και συνεπακόλουθα της Κεντρικής Επιτροπής.

Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου, ιδίως αν ο κ. Κασσελάκης οριστικοποιήσει την απόφασή του για συνέδριο το 2024.

Προκαταλαμβάνει, μάλιστα, όσους έχουν τάσεις φυγής πως δεν θα έχουν κανένα μέλλον εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ