ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρεγάτα Βelharra «Κίμων F-601»: Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή καθέλκυσης- Eπιλέγεται το πλήρωμα

Φρεγάτα Βelharra «Κίμων F-601»: Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή καθέλκυσης- Eπιλέγεται το πλήρωμα

Η 4η Οκτωβρίου 2023  γίνεται ημέρα-ορόσημο για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς στα ναυπηγεία της Νaval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, θα παρουσιαστεί επίσημα στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας, η πρώτη ελληνική «ψηφιακή» φρεγάτα Βelharra με την ονομασία «Κίμων F-601».

Πρόκειται για το πρώτο πολεμικό πλοίο που θα παραλάβει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, το πρώτο 6μηνο του 2025, μετά από 25 χρόνια. Η τελετή καθέλκυσης σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κατασκευάστριας εταιρεία θα ξεκινήσει στη 14.00 ώρα Ελλάδος (15.00 ώρα Γαλλίας).

Στα γαλλικά ναυπηγεία θα παρευρεθεί εκπροσωπώντας την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Άμυνας, Νικος Δένδιας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ενώ τη γαλλική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Οι δύο υπουργοί, αναμένεται στις δηλώσεις τους να επιβεβαιώσουν το τρίπτυχο «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», αλλά και τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα. Για τον Νίκο Δένδια, η αυριανή στιγμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερη, καθώς θα δει ως υπουργός Άμυνας «τον καρπό» της ελληνογαλλικής συμμαχίας, που υπέγραψε ως υπουργός Εξωτερικών πριν από 2 χρόνια στο Παρίσι και τη συνόδευε η «χρυσή» σύμβαση για τις 3+1 φρεγάτες Belharra.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από τη δοκιμαστική καθέλκυση της ελληνικής φρεγάτας Belharra:

Όπως φαίνεται στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, από την ελληνική φρεγάτα λείπει ο ιστός πολλαπλών ρόλων πανοραμικής απεικόνισης (PSIM), που περιέχει το ραντάρ, το κέντρο μάχης και τους αισθητήρες του πλοίου, με την κατασκευάστρια εταιρεία να αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα η παράδοση

Με βάση τους εκπροσώπους τις Νaval Group, τα πλοία θα παραδοθούν νωρίτερα από το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Ο «Νέαρχος F-602», η δεύτερη ελληνική φρεγάτα Βelharra θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2025, ενώ η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων F-603» αναμένεται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2026.

Ο «Νέαρχος F-602» βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, όπου ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση των τμημάτων του, ενώ ο «Φoρμίων F-603» ξεκίνησε επίσημα να χτίζεται τον περασμένο Ιούλιο, όπου κόπηκε το πρώτο κομμάτι χάλυβα. Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν σε γαλλική διαμόρφωση και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των όπλων που έχει επιλέξει το ελληνικό ναυτικό, ενώ το τρίτο πλοίο θα παραληφθεί σε ελληνική διαμόρφωση.

Υπερόπλο στο Αιγαίο

Οι πανίσχυρες Βelharra, θα αποτελέσουν ένα υπερόπλο στις ελληνικές θάλασσες. Με την υψηλή τεχνολογία που ενσωματώνουν, αλλά και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα ταιριάζουν «γάντι» στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, που λόγω της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και δυνάμει με άλλες χώρες της περιοχής, διευρύνει τον επιχειρησιακό του ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού βρίσκεται ήδη στη πόλη Λοριάν, συνοδευόμενος από τον διευθυντή Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ, υποναύαρχο Χρήστο Σκεπαρνάκο, με σκοπό να ενημερωθεί αναλυτικά από τη Νaval Group για την εξέλιξη της ναυπήγησης και των τριών πλοίων, όπως και να συζητήσει όλα όσα προβλέπει η μεγάλη σύμβαση.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των πρώτων 120 μελών του πληρώματος για τη φρεγάτα «Κίμων F-601», τα οποία μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα μεταβούν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν πάνω στα συστήματα του πλοίου. Ήδη έχει επιλεγεί ο κυβερνήτης και ο πρώτος μηχανικός, οι οποίοι βρίσκονται στη Λοριάν από τον Αύγουστο, παρακολουθούν το χτίσιμο του πλοίου και ενημερώνονται για τα υπερσύγχρονα συστήματα του. Υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2024, ο «Κίμων F-601» αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τις φρεγάτες Belharra το ελληνικό ναυτικό γυρίζει σελίδα. Οι νέες φρεγάτες του Στόλου σχεδιάστηκαν με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών, γι΄ αυτό και έχουν αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Αδιαμφισβήτητα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο, καθώς φέρουν συστήματα state of the art, όπως το προηγμένο ραντάρ Sea Fire, αλλά και βαρύ οπλισμό, με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30 και τους πανίσχυρους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους αέρος-εδάφους Exocet.

Πηγές από το ναυτικό αναφέρουν ότι: «Οι φρεγάτες αυτές λειτουργούν ενοποιώντας όλα τα οπλικά μας συστήματα σε ζητήματα αεροναυτικά, διοικήσεως και ελέγχου σε όλες τις ελληνικές θάλασσας και έχουν εξαιρετική συνεργασία και με τα Rafale, γιατί είναι συμβατά και έχουν την ίδια τεχνολογία». Παράλληλα, oι Belharra θα είναι απολύτως διαλειτουργικές τόσο με τις νατοϊκές δυνάμεις, όσο και με τις δυνάμεις της ΕΕ.

Μετά το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» που κυριάρχησε στις ελληνικές θάλασσες στους βαλκανικούς πολέμους, χαρίζοντας στον ελληνικό στόλο μεγάλες νίκες, ενώ συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία, η ανάστροφη πλώρη επιστρέφει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ