ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό «σφυροκόπημα» Κασσελάκη σε τρεις άξονες: Ο Πολάκης, η Βουλή και το «κενό»

Κυβερνητικό «σφυροκόπημα» Κασσελάκη σε τρεις άξονες: Ο Πολάκης, η Βουλή και το «κενό»
Ο Στέφανος Κασσελάκης ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Για σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα προϊδέασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του αναλυτική τοποθέτηση για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το στίγμα της κριτικής της κυβέρνησης έχει τρεις άξονες: την «απουσία τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου» από τον κ. Κασσελάκη, το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής και τρίτον την εκτίμηση ότι «κουμάντο» στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία», δήλωσε στον Alpha ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως ο κ. Κασσελάκης του είναι … συμπαθής σε προσωπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση πάντως, φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να αφήσει να περάσει «στα ψιλά» το κενό που δημιουργεί η απουσία του κ. Κασσελάκη από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, παρότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται μέσα στη Βουλή, αποτελεί πρόβλημα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους μέσα στον «φυσικό» χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο ο τρίτος άξονας της κριτικής Μητσοτάκη, επιχειρεί να καταδείξει πως η αλλαγή ηγεσίας δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και πως ο κ. Κασσελάκης ενδεχομένως να αποτελεί μια «νέα βιτρίνα» σε παλαιά υλικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη ως «υπαρχηγούς» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς πρόκειται για δύο πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένο πολιτικό φορτίο.

«Πέραν της εικόνας, άμα σκαλίσει κανείς λίγο πιο βαθιά βλέπει τα πιο προβληματικά πρόσωπα, τον κ. Παππά τού 13-0, τον κ. Πολάκη. Δεν χρειάζεται νομίζω να πω πολλά εγώ, οι πολίτες έχουν σχηματίσει την άποψή τους. Αυτοί φαίνεται να κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει προς κάτι καινούργιο, μοντέρνο, πάντως δεν υπηρετείται με τέτοιες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χαμηλές πτήσεις» Κασσελάκη σε νέα δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της MRB για το Open δείχνει πως η εκλογή Κασσελάκη δεν κατάφερε προς το παρόν να «εκτοξεύσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπολείπεται κατά περίπου 21 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 7,3%, το κόμμα ΝΙΚΗ με 3,9%, οι Σπαρτιάτες με 3,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με το οριακό 2,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ