ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Στιγμιότυπο από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Στο ταξίδι της επιστροφής από την Κίνα, "χαρτογραφήθηκαν" οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, που στρέφει πλέον το βλέμμα της στο εσωτερικό και στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση, η αξιολόγηση, αλλα και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εμφανίζονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα ενώ με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούσαν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό και κυρίως τις διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, σχιλιάζοντας, εν πτήσει προς την Αθήνα, το γεγονός ότι στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ακούγονται φωνές στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρήση του Μάο: "Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση".

Όπως δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή τους δημοσιογράφους κατά της διάρκεια της πτήσης της επιστροφής προς την Αθήνα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ως το τέλος με την απλή αναλογική, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να υπηρετήσει ιδέες και αντιλήψεις της Αριστεράς, οι οποίες είναι παγιωμένες εδώ και δεκαετίες, όπως το σύστημα της απλής αναλογικής.

Επιπλέον, στις 24 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση και δεν αποκλείεται μεταξύ των προτάσεων να είναι και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αυτός δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει στο μυαλό του κάποιες τροποποιήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ίσως το φθινόπωρο. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι στο σημερινό άτυπο σημείωμα ενημέρωσης του Μαξίμου αφήνεται να νοηθεί ότι όταν θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν και πολιτικοί "εκτός ΣΥΡΙΖΑ".

Τέλος, όσον αφορά στην εν εξελίξει διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών η ίδια πηγή τόνισε στους δημοσιογράφους πως τώρα θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες,αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησής τους σε πέντε ή έξι στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ