ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και Μεϊμαράκης συνυπογράφουν την ερώτηση 42 βουλευτών της ΝΔ για την οικονομία

Σαμαράς και Μεϊμαράκης συνυπογράφουν την ερώτηση 42 βουλευτών της ΝΔ για την οικονομία
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών» της αγοράς κινδυνεύει να περάσει η χώρα, αναφέρει η ΝΔ, η οποία με ερώτηση 42 βουλευτών της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αφελληνισμού του τραπεζικούσυστήματος.

Στην ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή και υπογράφουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι γαλάζιοι βουλευτές αναφέρουν ότι «οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός «πόλεμος», από τον οποίο κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς για πρώτη φορά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund».

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν όλο το τραπεζικό μας σύστημα υπό την απειλή των distress funds, ενώ την ίδια ώρα στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες χωρίς πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Θυμίζουν ακόμη, ότι τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται –πρακτικά– από μέλη εκτός Ελλάδος.

«Με όλα αυτά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφελληνισμό», σημειώνουν και προσθέτουν ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι όχι μόνο για όσους έχουν ήδη “κόκκινα δάνεια” αλλά για όλους τους δανειολήπτες που μπορεί να χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ