ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού και πώς θα δείτε live τα αποτελέσματα για Δήμους - Περιφέρειες

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού και πώς θα δείτε live τα αποτελέσματα για Δήμους - Περιφέρειες
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Τα αποτελέσματα των σημερινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα «ανεβαίνουν» στην  ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr. Οπως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, οι ιθύνοντες της Singular Logic θα ενημερώνουν συνεχώς τη σελίδα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το συγκεκριμένο site θα έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το αποψινό βράδυ των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση παρά τη νύχτα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Ο λόγος, προφανώς, είναι πως οι περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για την πορεία των αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένους δήμους.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εξελιχθεί σε σημείο που να υπάρχει εκτίμηση δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες, όμως, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά παραπάνω.

Ο στόχος που έχουν θέσει τα αρμόδια στελέχη της Singular Logic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια (!) έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να μπορέσουν να δώσουν μία εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιφέρειες και στους 6 μεγαλύτερους δήμους της χώρας γύρω στις 22.30. Εφόσον καταστεί εφικτό, ο αριθμός των δήμων για τους οποίους θα υπάρξει εκτίμηση θα φθάσει τους 10.

Όσον αφορά στους λόγους αυτής της «καθυστέρησης» είναι αρκετοί. Ο ένας είναι ότι έχουμε δύο κάλπες. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα τμήματα με μονό αριθμό θα ξεκινήσουν με την καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές, ενώ εκείνοι σε αυτά με ζυγό αριθμό θα αρχίσουν από τις περιφερειακές εκλογές. Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρχει μία καθυστέρηση να υπάρξει ένα αρκετά καλό δείγμα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές εκτιμήσεις.

Όπως και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εξοπλισμένοι με tablets όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, γνωστό πλέον ως SRT. Η SingularLogic έχει ήδη αποστείλει τα tablets στους εκλογικούς αντιπροσώπους των 22.722 τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε περίπτωση προβλήματος σε κάποιο tablet, η ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι θα παραλάβουν ξανά μία συσκευή πριν την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ